TRUCKS

Volvo Trucks slavi deset godina u građevinskoj industriji

Volvo Trucks nedavno je započeo prodaju svog najmoćnijeg građevinskog kamiona ikada - novog Volvo FMX-a. Ovo je treća verzija Volva FMX, a ima potpuno novu kabinu, veću nosivost i inovativne sigurnosne značajke. Uz povećana opterećenja prednje osovine do 20 tona i 38-tonsku prateću osovinu, napravljen je za najzahtjevnije zadatke čak i na vrlo neravnom terenu. Novi Volvo FMX dizajniran je za buduće električne pogonske sklopove i certificiran za uporabu HVO-a, alternative bez dizelskih goriva.
Volvo FMX
Novi Volvo FMX dolazi s novom kabinom koja nudi povećani prostor do 1000 litara. Vozači također imaju poboljšanu izravnu vidljivost zahvaljujući novom dizajnu kabine koji uključuje spuštenu liniju vrata i nova retrovizore.

Godine 2010. Volvo Trucks predstavio je prvi Volvo FMX - kamion posebno razvijen za zahtjevnu građevinsku industriju. Od tada je izgradio reputaciju jednog od najtežih građevinskih kamiona na tržištu, kao rezultat uvođenja mnogih inovativnih značajki. Novi Volvo FMX izgrađen je na potpuno novoj platformi kabine, na temelju deset godina iskustva Volva u isporuci robusnih građevinskih kamiona.

„Novi Volvo FMX dizajniran je za pružanje vrhunske kombinacije okretnosti i trajnosti. Osim čvrstog dizajna, nova kabina s uspravnim A-stupovima pruža više prostora i poboljšanu vidljivost. Također je lakše ući i izaći ”, objašnjava Helena Alsiö, potpredsjednica za FM i FMX liniju proizvoda u Volvo Trucks

Kontrola vuče s lakoćom 

S novim Volvom FMX lako je prijeći od međuosovinske blokade diferencijala do potpune blokade diferencijala i natrag. Jednostavnim okretanjem novog gumba za kontrolu proklizavanja, vozač može reći kamionu da automatski sinkronizira brzinu kotača prije uključivanja pune blokade diferencijala. Vozač dobiva jasne trenutne povratne informacije na zaslonu instrumenta i može pratiti blokade diferencijala u stvarnom vremenu. 

Promjena smjera kamiona u pokretu 

Pri brzinama manjim od 15 km / h moguće je promijeniti smjer vožnje kamiona u pokretu. Nakon prebacivanja birača brzina I-Shift iz pogona u rikverc, vozač može kočiti kamion pomoću papučice gasa. Koliko brzo kamion mijenja smjer, određuje se jakošću pritiska papučice gasa. "Opcija promjene smjera u pokretu vrlo je korisna, posebno u kombinaciji s Volvo Dynamic Steeringom, kada manevrirate pri malim brzinama na uskim mjestima", objašnjava Helena Alsiö.

Precizna vožnja bez napora 

Volvo Dynamic Steering, koji je predstavljen 2013. godine, patentirana je tehnička inovacija koja omogućuje vožnju kamiona uz minimalan napor. Kombinira konvencionalni hidraulični servo upravljač s elektronički reguliranim elektromotorom ugrađenim u upravljački mehanizam.

„Volvo Dynamic Steering veliki je uspjeh i savršen je za građevinske kamione. Pri malim brzinama čini upravljanje bez napora i preciznim te uklanja opterećenje na vozačevim rukama i ramenima. To znači poboljšanu sigurnost i smanjen rizik od ozljeda na radu ”, kaže Helena Alsiö.

GCW do 150 tona poboljšava produktivnost

Novi Volvo FMX sadrži najveći dodatak Volvovoj paleti šasija - podvozje od 38 tona koje omogućuje bruto kombiniranu masu (GCW) do 150 tona. Uz to, prednji ovjes je ažuriran tako da podnosi opterećenja prednjih osovina do 10 tona ili 20 tona za dvostruke prednje osovine na vrlo neravnom terenu. Kod kamiona s upravljivom pratećom osovinom ili gurajućom osovinom povećani su kutovi upravljanja, što je rezultiralo boljom upravljivošću i smanjenim trošenjem guma. Sva ova poboljšanja dodaju veću produktivnost i ekonomičnost u građevinskim transportnim zadacima.

I-Shift mjenjač za velika opterećenja

Konstrukcijska inačica vodećeg Volvo I-Shift mjenjača omogućuje Volvo FMX-u da se nosi s teškim i brdovitim terenom uz visoku razinu produktivnosti i udobnosti vozača. 2016. godine Volvo Trucks je predstavio I-Shift s gusjeničnim zupčanicima, što kamionu omogućuje da se povuče s mjesta s teretom do 325 tona. Omogućava i operaterima kamiona vožnju brzinom od 0,5 km na sat - velika pomoć tijekom preciznog manevriranja.

Poboljšana sigurnost

Nova kabina novog Volva FMX dolazi s nizom poboljšanja u vidljivosti vozača, uključujući veće prozore, spuštenu liniju vrata i novi retrovizori. Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem kamere u suvozačkom kutu koja daje komplementaran pogled na bočnu stranu kamiona na 9-inčnom bočnom zaslonu.

Bočni zaslon može se koristiti za nadzor do osam kamera, od kojih četiri istovremeno, pružajući vozaču lako dostupan pogled na kamion i okolno okruženje.

Dodatne značajke za poboljšanje sigurnosti uključuju tempomat nizbrdo, koji postavlja maksimalnu brzinu kako bi spriječio neželjeno ubrzanje prilikom putovanja nizbrdo.

Elektronički upravljani kočioni sustav (EBS), koji je preduvjet za upozorenje na sudar s sigurnosnom kočnicom i elektroničkom kontrolom stabilnosti, sada je standardan za novi Volvo FMX. Volvo Dynamic Steering, s asistencijom zadržavanja traka ( Lane Keeping Assist) Stability, i asistencijom stabilnosti(Stability Assist), dostupan je kao opcija.

Novi sustav prepoznavanja cestovnih znakova povećava sigurnost prikazivanjem prometnih znakova poput ograničenja brzine, ograničenja pretjecanja i vrste ceste na zaslonu instrumenata.

Za vrlo teške primjene poput rudarstva, Volvo FMX ima opcionalni čelični krovni otvor s ručkom za izlaz u nuždi koja uklanja cijeli krovni otvor.

Link na film novi Volvo FMX.
Link na visoku rezoluciju images.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.