TRUCKS

Volvo Trucks vidi povećan interes za plin kao alternativu dizelu za operacije teških teretnih kamiona u Europi

Prijevoznici i kupci prijevozničkih usluga sve su više zainteresirani za smanjenje emisije CO2 i troškova putem pogona na ohlađeni ukapljeni plin koji se koristi kao gorivo. Iz tog razloga novi kamioni Volvo FH i Volvo FM imat će motore koji rade na ukapljeni prirodni plin i bioplin s visokim performansama dizelskih motora. Upotreba bioplina omogućava ugljičnu neutralnost prijevoza i smanjenje emisije CO2 do 100 %.
Volvo Trucks vidi povećan interes za plin kao alternativu dizelu za operacije teških teretnih kamiona u Europi
Volvo FH LNG koji vozi na bioplin omogućava ugljičnu neutralnost prijevoza i smanjenje emisije CO2 do 100 %.

Europski zeleni plan jasno naznačuje smjer kojim prometna industrija mora krenuti ka čistijoj budućnosti, što znači da mora postojati krajnji datum upotrebe fosilnih goriva. Kao rezultat toga, prijevoznici i kupci prijevozničkih usluga sve više traže alternative za dizelsko gorivo.

„Danas su kamioni na LNG komercijalno izvediva alternativa običnom dizelskom gorivu za teške prijevoze na dugim relacijama. Ovo je gorivo dostupno u dovoljnim količinama i po konkurentnim cijenama. Upotrebom više kamiona na plin stvaraju se povoljni uvjeti za to da se polako prijeđe na veći udio ukapljenog bioplina”, kaže Lars Mårtensson, direktor odjela za zaštitu okoliša i inovacije u kompaniji Volvo Trucks.

Pogonski sklop Volvo Trucks za ukapljeni bioplin i prirodni plin ima energetsku učinkovitost usporedivu s onom dizelskih motora, ali stvara značajno manje emisije CO2. Upotrebom ukapljenog bioplina, poznatog i pod nazivom bio-LNG, ukupna emisija „od spremnika do kotača” (eng. „tank to wheel”, TTW) smanjuje se do 100 posto, dok se upotrebom prirodnog plina emisije smanjuju za oko 20 posto (TTW) u odnosu na obično europsko standardno dizelsko gorivo.

Smanjenje ovisnosti o dizelskom gorivu zahtijeva velika ulaganja
Za proizvodnju bioplina (koji nije fosilno gorivo) potreban je veći broj proizvodnih postrojenja za anaerobnu preradu otpada s mogućnošću hlađenja plina u tekuće stanje. Izračuni različitih studija pokazali su kako bi do 2030. godine bilo moguće zamijeniti nešto više od 20 % dizelskog goriva u Europi obnovljivim izvorom energije u obliku bio-LNG plina. Broj stanica za punjenje ukapljenog plina neprestano raste, a već je sad alternativa dizelskom gorivu na mnogim rutama. Međutim, broj stanica za punjenje mora nastaviti rasti u skladu s odgovarajućim rastom broja kamiona pokretanih plinom.

„Ulaganjem u LNG kamione, pokazujemo da je bio-LNG važna alternativa za smanjenje ovisnosti o fosilnom dizelskom gorivu. Međutim, kako bi se ubrzao prijelaz na promet s neutralnim utjecajem na okoliš, potrebno je nastaviti ulagati u stanice za punjenje ukapljenog plina i provoditi mjere kojima bi se prijevoznicima olakšala veća ulaganja u teška vozila pokretana plinom”, ističe Lars Mårtensson.

Vlasti u nekoliko europskih država uvele su inicijative za podršku uvođenju plina kao goriva za teške kamione. U Njemačkoj je izuzeće od plaćanja cestarina (MAUT) produljeno do 2023. godine. Švedska i nekoliko drugih država nude razne financijske poticaje za ulaganje u kamione pokretane plinom i stanice za punjenje plina.

Produljena potreba za različitim vrstama goriva
Budući da niti jedan pojedinačni izvor energije nije sposoban samostalno odgovoriti na sve izazove povezane s klimatskim promjenama, u doglednoj će se budućnosti nastaviti upotrebljavati različite vrste goriva i pogonski sklopovi.

„Prihvaćanje novih tehnologija bit će ključ za postizanje klimatske neutralnosti. Udio kamiona koji voze na LNG u Europi postupno će se povećavati. Ali kamioni na plin neće moći odgovoriti na sve izazove prijevozničke industrije. Elektromobilnost će igrati važnu ulogu u napretku na lokalnoj i regionalnoj razini, a razvoj akumulatora i infrastrukture za punjenje bit će važni čimbenici u njegovom širenju”, objašnjava Lars Mårtensson.

Elektromobilnost kroz upotrebu vodikovih gorivih ćelija može dugoročno smanjiti potrebu za akumulatorima u prijevozu na velike udaljenosti.

„Iako su postignuta obećavajuća postignuća u tehnologiji vodikovih gorivih ćelija, još uvijek postoje praktične i financijske prepreke koje treba prevladati prije nego što ona postane značajniji pozitivni klimatski faktor u prijevozu teških tereta”, kaže Lars Mårtensson.

Usprkos svim tehničkim dostignućima u tehnologiji elektromobilnosti, kontinuirano poboljšavanje učinkovitosti motora s unutarnjim izgaranjem nastavit će igrati ključnu ulogu u smanjenju utjecaja na okoliš još dugi niz godina.

„Već se može mnogo učiniti za smanjenje utjecaja na okoliš i s današnjim motorima. Primjerice, i novi i stariji modeli dizelskih kamiona Volvo mogu raditi na HVO-u, biogorivo koje daje vrlo niske ukupne emisije CO2. Izazov leži u ograničenoj dostupnosti biogoriva”, zaključuje Lars Mårtensson.

Poveznica do slika visoke razlučivosti

Poveznica na web-stranicu Volvo Trucks

Povezana priopćenja za medije:
2020-02-27: Volvo Trucks predstavlja novu generaciju teških kamiona dizajniranih s fokusom na vozača
27. 02. 2020: Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FH – kamion sljedeće generacije dizajniran s vozačem na umu
27. 02. 2020.: Volvo Trucks predstavlja novi kamion Volvo FM – dizajniran da privuče vozače novom kabinom i poboljšanom vidljivošću
26. 9. 2017.: Volvo Trucks: „Po pitanjima utjecaja na okoliš ukapljeni plin najbolja je dostupna alternativa za teške regionalne prijevoze i prijevoze na dugim relacijama“

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.