Električni Volvo kamioni ispitani u ekstremnim zimskim vremenskim uvjetima

Mnogi od nas to su doživjeli – baterija u telefonu gubi snagu kada se upotrebljava na ekstremnoj hladnoći. Kako bi izbjegla istu sudbinu, tvrtka Volvo Trucks ispitala je svoje električne kamione u posebno hladnim vremenskim uvjetima u blizini Arktičkoga kruga. Rezultat? Značajka koja održava učinkovitost baterija čak i kada se temperature spuste znatno ispod nule.
 Mnogi od nas to su doživjeli – baterija u telefonu gubi snagu kada se upotrebljava na nesnosnoj hladnoći. Kako bi izbjegla istu sudbinu, tvrtka Volvo Trucks ispitala je svoje električne kamione u posebno hladnim vremenskim uvjetima u blizini Arktičkoga kruga. Rezultat? Značajka koja održava učinkovitost akumulatora čak i kada se temperature spuste znatno ispod nule.
Prilikom testiranja kamiona na terenu, Volvo Trucks procjenjuje sve nepredvidive elemente prirode.

„Imamo kupce iz cijelog svijeta te naši kamioni moraju posvuda raditi dobro pa je stoga ispitivanje u surovim klimatskim podnebljima ključno, što, naravno, uključuje i našu ponudu električnih vozila“, kaže nam Jessica Sandström, viša potpredsjednica Odjela za upravljanje proizvodima u tvrtki Volvo Trucks.

Što se događa s kamionom koji napaja akumulator kada termometar pokazuje -25° C i zapušu snažni vjetrovi? Da bi to saznala, tvrtka Volvo Trucks provela je ispitivanja u zimskim uvjetima u krajnjim sjevernim predjelima Švedske.

„Pri ispitivanju kamiona na terenu, u blizini Arktičkoga kruga, na sjeveru Švedske, procjenjujemo sve nepredvidive elemente prirode“, nastavlja Jessica Sandström. „Vjetar prouzročuje nakupljanje leda na kamionu, što je za nas sjajna prilika da se pobrinemo da u ekstremnim okolnostima sve radi ispravno. Naša su ispitivanja pokazala da naši električni kamioni voze izvanredno dobro u zaista hladnom okružju.“

Jedan opipljivi rezultat ovih ispitivanja u zimskim uvjetima nova je značajka koju smo nazvali Ready to Run (Spreman za vožnju). Ta značajka priprema kamion za radni dan, prethodnim zagrijavanjem kada je to potrebno, ili hlađenjem baterija i kabine u tijeku vožnje po osobito velikim vrućinama. Optimalna temperatura baterija približno je 25 °C, a prethodno zagrijavanje ili prethodno hlađenje vozač može jednostavno pokrenuti i daljinski, iz aplikacije.

Električni kamioni važan su dio rješenja za smanjenje emisija CO2, no zasad imaju prilično skroman postotni udio na cjelokupnom tržištu kamiona. Ove je godine europskim prijevoznicima isporučeno tek nekoliko stotina električnih kamiona.

„Predvodnici smo u promjenama te zauzimamo vodeću poziciju europskog tržišta električnih vozila. Električne kamione serijski proizvodimo već danas te ih isporučujemo kupcima diljem Europe i Sjeverne Amerike. Naš je cilj da do 2030. godine 50 % udjela u našoj ukupnoj prodaji kamiona zauzima prodaja električnih kamiona“, zaključuje Jessica Sandström.

Činjenice o električnim kamionima tvrtke Volvo

Tvrtka Volvo Trucks u ponudi ima šest potpuno električnih kamiona projektiranih za obavljanje široke palete najrazličitijih prijevoznih zadataka.

Modeli električnih vozila Volvo FH, FM i FMX Electric su ukupne mase od 44 tone. Prodaja je u tijeku u Europi, a s proizvodnjom ćemo početi u drugoj polovici 2022. godine.

U Europi je serijska proizvodnja električnih modela vozila Volvo FL i FE Electric, namijenjenih za gradsku distribuciju i rukovanje otpadom, pokrenuta 2019. godine.

Proizvodnja modela Volvo VNR Electric za sjevernoameričko tržište započela je u 2020. godini.

LINK na film o značajci Ready to run

LINK na slike visoke razlučivosti

LINK na mrežno mjesto o elektromobilnosti