TRUCKS

Tvrtke DHL Freight i Volvo Trucks udružile su snage kako bi ubrzale prijelaz na cestovni prijevoz bez upotrebe fosilnih goriva, čak i na veće udaljenosti

DHL Freight, jedan od vodećih europskih cestovnih prijevoznika tereta, i Volvo Trucks sklopili su partnerstvo kako bi ubrzali početak upotrebe teških električnih kamiona za regionalni prijevoz u Europi. Tim će zajedničkim naporom napraviti još jedan važan korak prema klimatski neutralnim prijevoznim rješenjima.
Tvrtke DHL Freight i Volvo Trucks udružile su snage kako bi ubrzale prijelaz na cestovni prijevoz bez upotrebe fosilnih goriva, čak i na veće udaljenosti
Tvrtke DHL Freight i Volvo Trucks udružile su snage kako bi ubrzale prijelaz na cestovni prijevoz bez upotrebe fosilnih goriva, čak i na veće udaljenosti

Dosad su se električni kamioni uglavnom upotrebljavali za prijevoz na kraće udaljenosti unutar gradova i prigradskih područja. Tvrtke DHL Freight i Volvo Trucks sad su pak pokrenule projekt posvećen prijevozu teškog tereta na veće udaljenosti. Ta suradnja uključuje prva ekskluzivna probna ispitivanja potpuno električnog kamiona Volvo FH uz ukupnu bruto težinu do 60 tona. Počevši od ožujka, kamion će se kretati između dvaju logističkih terminala tvrtke DHL Freight u Švedskoj prelazeći udaljenost od otprilike 150 km. Tijekom probnog razdoblja tvrtke Volvo i DHL steći će važno iskustvo i saznanja o potrebnom rasporedu i radu odgovarajuće infrastrukture za punjenje. Stečeni uvidi pomoći će im uspostaviti najbolju moguću ravnotežu među duljinom rute, težinom tereta i točkama za punjenje u svakodnevnom cestovnom prijevozu tereta.

Baš kao Volvo Trucks, tvrtka DHL aktivno radi na smanjenju svojeg ekološkog otiska, a održivost je sastavni dio njezine strategije. 

„Naš je cilj sve emisije povezane s logistikom svesti na nulu. Na putu prema tom cilju već smo prešli nekoliko ključnih etapa: u usporedbi s 2007. godinom učinkovitost naše Grupe u pogledu emisija CO2 povećala se za 35 %. Međutim, na tom putu trebamo inovativna tehnološka rješenja i snažna partnerstva. Uvjeren sam da ćemo uz blisku suradnju s tvrtkom Volvo Trucks, jednom od najvećih marki kamiona na svijetu, lakše ostvariti svoje ambiciozne ekološke ciljeve u sektoru cestovnog prijevoza tereta“, rekao je Uwe Brinks, izvršni direktor tvrtke DHL Freight.

Tvrtka Volvo Trucks predvodi nužan pomak prema prijevozu bez fosilnih goriva čineći prijelaz na električna rješenja neometanim i učinkovitim koliko je god to moguće. To postiže vodeći računa o svakom djeliću ekosustava za električna rješenja, uključujući punjenje, planiranje ruta, vozila, servis i ostalu podršku.

„Prijevozništvo se sve brže mijenja, a održivost se promeće u sve važniju poslovnu prednost za velik dio naših kupaca. Mi im nudimo učinkovita prijevozna rješenja uz koja mogu lakše prijeći na rad bez fosilnih goriva, primjerice uz upotrebu struje. S DHL-om dijelimo dugogodišnju suradnju. Oslanjajući se na široka stručna znanja o logistici koja je ta tvrtka stekla poslujući diljem svijeta, možemo pobliže proučiti uvjete potrebne za napredak u postizanju spomenutog tehnološkog pomaka te prilagoditi svoja rješenja potrebama kupaca i njihova prijevoza“, istaknuo je Roger Alm, predsjednik Uprave tvrtke Volvo Trucks.

DHL Freight aktivni je predvodnik raznih projekata posvećenih održivosti i tehnologiji za koju nisu potrebna fosilna goriva, a u Švedskoj je usto uveo program prijevoza posvećen zaštiti klime. Korisnici koji sudjeluju u programu plaćaju fiksnu dodatnu naknadu za svaki paket ili paletu koju pošalju, a prihod ostvaren prikupljanjem dodatnih naknada u cijelosti se ulaže u čiste tehnologije u sklopu švedske mreže.

„Logistički se sektor suočava s ogromnim izazovom koji ujedno predstavlja sjajnu priliku: riječ je o dekarbonizaciji prijevoza tereta. Suradnja s tvrtkom Volvo Trucks pomoći će tvrtki DHL Freight da odigra još veću ulogu u prijelazu na održive alternative, a usto je važan dokaz koji govori u prilog našoj dugoročnoj strategiji prijelaza na klimatski neutralan prijevoz“, pojasnio je Robert Zander, izvršni direktor tvrtke DHL Freight Švedska.

Serijska proizvodnja kamiona Volvo FL Electric i Volvo FE Electric za gradsku distribuciju već je počela. Tvrtka DHL Supply Chain u Londonu nedavno je počela upotrebljavati novi kamion Volvo FL Electric što je prvi put da je u Ujedinjenom Kraljevstvu upotrijebljen potpuno električni kamion marke Volvo namjenski proizveden za gradsku distribuciju.

Potkraj prošle godine tvrtka Volvo Trucks u Sjevernoj je Americi počela prodavati VNR Electric, a prodaja linije teških električnih vozila ove će godine početi i u Europi.

„Cilj nam je postići da cijeli naš prodajni asortiman kamiona bude takav da ne zahtijeva upotrebu fosilnih goriva, a želimo ga postići najkasnije do 2040. godine“, zaključio je Roger Alm.

Informacije o projektu:

· Projekt koji vode DHL i Volvo počet će u prvom tromjesečju 2021. godine, a dio je inicijative švedske agencije za inovacije Vinnova naziva REEL kojom se promiče prijelaz na električni sustav prijevoza tereta.

· Rutom o kojoj je riječ povezani su švedski gradovi Göteborg i Jönköping, a udaljenost između njih u jednom smjeru iznosi 150 km.

· Kamion će se puniti u DHL-u u Jönköpingu i u sjedištu tvrtke Volvo Trucks u Göteborgu.

 

 

Poveznica na slike visoke rezolucije

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.