TRUCKS

Predstavljanje novih Volvo modela FM i FMX sa duplom kabinom za interventna vozila

Novi kamioni Volvo FM i Volvo FMX sada su dostupni za upotrebu kao vozila hitne službe s duplom kabinom za do devet osoba. Nove inačice dvaju modela, razvijene u uskoj suradnji s nadograditeljima i hitnim službama, imaju niz poboljšanja posebno dizajniranih za vozila vatrogasne i spasilačke službe.
Nova dupla kabina Volvo Trucks dizajnirana je za globalno tržište u suradnji s tvrtkama poput Rosenbauera
Nova dupla kabina Volvo Trucks dizajnirana je za globalno tržište u suradnji s tvrtkama poput Rosenbauera, jednog od vodećih svjetskih nadograditelja za hitna vozila. Ovo je prototip Volva FM s Rosenbauerovim ET tijelom za australsku vatrogasnu službu.

"Sada na tržištu za nužne i vatrogasne službe možemo ponuditi vrlo moderan i sveobuhvatan asortiman teških kamiona. Nove inačice Volva FM i Volvo FMX osmišljene su kako bi članovima hitnih službi pružile udobno okruženje u duploj kabini i postale standardom svjetske klase ", kaže Lars Franck, direktor proizvoda za posebne ponude u tvrtki Volvo Trucks.

Europsko tržište godišnje broji više od 3.000 vatrogasnih vozila i ostalih spasilačkih vozila. Uz usklađenost s nacionalnim i međunarodnim propisima, vozila moraju biti prilagođena kako bi udovoljila specifičnim zahtjevima svake hitne službe. To uključuje visoke standarde sigurnosti, pouzdanosti i fleksibilnosti.

Kabina dizajnirana da bude sigurna, ergonomska i praktična, s dovoljno prostora
Novi Volvo FM i Volvo FMX s duplom kabinom mogu primiti do devet osoba. Vozila su dizajnirana da svakom timu hitne službe pruže najbolje moguće uvjete, kako bi se omogućio učinkovit i siguran rad u teškim uvjetima. Ovi novi kamioni nude jednake visoke standarde pasivne i aktivne sigurnosti, ergonomije i udobnosti kao i ostale verzije modela novih Volvo FM-a i Volvo FMX-a, lansiranih 2020. godine. Kabina je temeljito testirana na sigurnost i dolazi s velikim prozorima, niskim linija vrata, velikim retrovizorima i opcijom do osam kamera, pružajući dobru sveobuhvatnu vidljivost. Uz to, Volvo sustav dinamičnog upravljanja, dostupan kao opcija, olakšava manevriranje i poboljšava ergonomiju i sigurnost u vožnji.

Vozačevo radno mjesto opremljeno je novim vozačkim sučeljem tvrtke Volvo Trucks koje uključuje digitalne instrumente i upravljač s upravljačkim tipkama koji je također podesiv s funkcijom nagiba vrata upraljača.

Visoki unutarnji krov stvara prozračni, prostrani interijer s dovoljno prostora za kretanje. Vrata imaju velik kut otvaranja koji olakšava ulazak i izlazak iz kabine. Tome u prilog idu novorazvijeni osvijetljeni stupanj protiv klizanja i jasno označena narančasta drška, ergonomski dizajnirana i lako uočljiva u različitim uvjetima. Unutrašnjost kabine nudi obilje pretinaca za kacige, rukavice i ostalu potrebnu opremu.

Jednostavnost za nadograditelje rezultira bržim isporukama
Važan cilj programera novih vozila bio je postići kratko vrijeme za nadograditelje. U dogovoru s vodećim stručnjacima iz tvrtki specijaliziranih za izradu vatrogasnih vozila, Volvov tim za posebna vozila uveo je poboljšanja u kabinu i šasiju. Komponente su postavljene na mjestima kako bi se olakšao proces nadogradnje, a sve je pripremljeno za povezivanje električnog i pneumatskog sustava.

"Sebe doživljavamo kao najboljeg prijatelja nadograditelja. Naše nove kabine posade omogućuju im bržu dostavu vozila svojim kupcima", kaže Lars Franck.
Iza kabine je podvozje čisto. Nema se što rastaviti ili premjestiti. Spremnici za gorivo, prigušivač zvuka i ostale velike komponente nalaze se ispod kabine. Unutar kabine električni kabeli i pneumatska crijeva imaju lako dostupne priključne točke. Ugradnja sjedala, klupa i sigurnosnih pojaseva certificirana je u tvornici.

Informacije o novim Volvo FM i Volvo FMX sa duplom kabinom:

  • Razvoj zasnovan na normi EN 1846 za vozila vatrogasne i spasilačke službe.
  • Udar kabine ispitan prema ECE R29-03.
  • Unutarnja visina krova od 160 cm (sprijeda) i 161 cm (straga).
  • Vrata se mogu otvoriti pod kutom od 79 stupnjeva (sprijeda) i 75 stupnjeva (straga).
  • Konfiguracije osovina: 4x2, 4x4.
  • Engine options Volvo D11 or D13 (Euro 3, 5 and 6).   
  • Izvod snage za nadogradnje do 2000 Nm.

Poveznica na slike visoke rezolucije:

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.