TRUCKS

ICA Švedska počinje s elektrifikacijom u suradnji s tvrtkom Volvo Trucks

Volvo Trucks isporučuje potpuno električni kamion vodećem švedskom maloprodajnom trgovcu mješovitom robom, ICA Švedska, koji počinje svoj prijelaz na električni transport. Kamionom će se dostavljati rashlađena roba na području grada Stockholma. Uz to što se neće koristiti fosilnim gorivima, vozilo će pridonijeti i znatnom smanjenu razine buke i zagađenja zraka.
ICA Švedska počinje s elektrifikacijom u suradnji s tvrtkom Volvo Trucks
Električni kamioni Volvo FL i Volvo FE uglavnom se koriste za gradsku distribuciju, kao što je slučaj s ICA-om kada lanac trgovina mješovitom robom započne prijelaz na električni transport. Modeli su bili među prvim električnim kamionima koji su ušli u serijsku proizvodnju, već 2019. godine.

Novi Volvo FE Electric kreće u promet u prvoj polovici 2021., a upotrebljavat će se u svakodnevnim zadatcima prijevoza tvrtke ICA. Ova isporuka označava važan prvi korak u suradnji tvrtki Volvo Trucks i ICA, najavljenoj u studenom 2020. godine, kojim će identificirati elektrificirana rješenja za smanjenje utjecaja prijevoza robe na okoliš.

 

Kako bi identificirali rute prikladne za elektrifikaciju, stručnjaci za elektromobilnost tvrtki ICA i Volvo Trucks zajedno su proučavali parametre poput nosivosti, ciklusa vožnje, dometa i rješenja za izgradnju karoserije kako bi optimizirali područja upotrebe novog električnog kamiona u operacijama tvrtke ICA. 

 

„S ICA-om smo analizirali nekoliko transportnih ruta unutar njihove švedske logističke mreže s pomoću simulatora električnog dometa tvrtke Volvo Trucks. Dijeljenje i analiza detaljnih podataka bili su presudni za pomoć u izračunavanju potrošnje energije za prijevoz – uključujući utovar i istovar – na stvarnim rutama i u stvarnim prometnim situacijama, a time i pronalaženje najboljeg mogućeg rješenja za svakodnevne ICA-ine zadaće prijevoza”, objašnjava Johan Larsson, direktor za električna rješenja tvrtke Volvo Trucks.

 

Potpuno električni Volvo kamion koji je naručila ICA ne zahtijeva dodatno dnevno punjenje za svoju određenu rutu, što olakšava zamjenu trenutačnog vozila električnim modelom.

 

ICA Švedska i Volvo Trucks imaju veliko iskustvo rada na smanjenju utjecaja svojeg poslovanja na okoliš. ICA Grupa postavila je cilj da švedska podružnica do 2030. godine potpuno ukloni fosilna goriva iz svojeg sustava cestovnog prijevoza, a za gradske regije taj bi cilj trebao biti postignut već do 2025. godine. Cilj će se postići ulaganjem u novu tehnologiju i istraživanjem kako se mogu podržati inicijative za povećanu nacionalnu proizvodnju biogoriva.

 

Važan dio suradnje tvrtki Volvo Trucks i ICA uključuje rješenja za elektrificirani prijevoz u Švedskoj, kako u gradskim središtima, tako i na duljim međugradskim rutama. ICA Švedska i Volvo Trucks surađivat će na postavljanju temelja za rješenja za električni transport koristeći se postojećim ponudama proizvoda i usluga te zajedničkim testiranjem novih tehnologija. Obje će tvrtke zajedno nastaviti istraživati mogućnosti za daljnju elektrifikaciju prijevoza u logističkoj mreži tvrtke ICA Švedska. 

 

„Jako smo zadovoljni što smo krenuli s elektrifikacijom prijevoza u tvrtki ICA. Kontinuirano radimo na smanjenju klimatskih utjecaja u najvećoj mogućoj mjeri u cijelom našem lancu vrijednosti, a sve veća upotreba električnog prijevoza konkretan je dokaz toga. U suradniji s tvrtkom Volvo Trucks imamo priliku prilagoditi rješenje za električni prijevoz koje ne samo da ispunjava zahtjeve za kapacitetom i rasponom naših kamiona već također pridonosi znatno zelenijem prijevozu”, kaže Emma Lindström, direktorica logistike tvrtke ICA Švedska.

 

Predstavljeni 2019. godine, Volvo FE Electric i njegov sestrinski model Volvo FL Electric potpuno su električni kamioni, iznimno pogodni za gradsku distribuciju i odvoz smeća. Volvo Trucks trenutačno provodi testove na svojim teškim električnim kamionima Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX, koji će se upotrebljavati za regionalni transport i urbane građevinske operacije u Europi. Prodaja ovih kamiona počinje 2021. godine, a serijska proizvodnja 2022. godine.

 

Činjenice o Volvo FE Electric za tvrtku ICA Švedska

  • Volvo FE Electric 6 x 2
  • Bruto težina kombinacije 26 tona
  • Četiri paketa akumulatora od 66 kWh po akumulatoru
  • Prilagođeni ormar s rashladnom jedinicom koju napaja akumulator kamiona ugradio je partner koji izrađuje karoseriju
  • Serijska proizvodnja kamiona Volvo FE Electric i Volvo FL Electric počela je 2019. godine

 


Činjenice o tvrtki ICA Švedska 
S oko 1300 trgovina i tržišnim udjelom od približno 36 posto ICA je vodeći maloprodajni trgovac mješovitom robom u Švedskoj. Tvrtka posluje u suradnji s neovisnim ICA maloprodajnim trgovcima koji posjeduju i vode vlastite trgovine, što im omogućuje prilagođavanje koncepata i ponuda lokalnoj potražnji. ICA Švedska obavlja prijevoze ekvivalentne otprilike 125.000 kilometara dnevno za opskrbu svoje mreže trgovina.

 

LINK na slike visoke rezolucije 

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.