Volvo Trucks počinje serijsku proizvodnju nove generacije teških kamiona

Nova generacija teških kamiona tvrtke Volvo Trucks – modeli Volvo FH, FH16, FM i FMX -počinju serijsku proizvodnju u proizvodnim pogonima tvrtke Volvo u Švedskoj, Belgiji i Rusiji.
Volvo Trucks nova generacija modela teških kamiona ušla je u serijsku proizvodnju u  CO2 neutralnoj tvornici Tuve u Göteborgu u Švedskoj.
Volvo Trucks nova generacija modela teških kamiona ušla je u serijsku proizvodnju u CO2 neutralnoj tvornici Tuve u Göteborgu u Švedskoj.

„Veseli nas što će naša nova generacija kamiona uskoro pronaći put do naših cijenjenih kupaca. U razvoju sva četiri modela kamiona, usmjerili smo se na poboljšanje uvjeta za vozače, kao i sigurnost i učinkovitost vozila, što ih čini naprednijima od prethodnih modela“, kazao je Roger Alm, predsjednik uprave tvrtke Volvo Trucks.

Modeli Volvo FM i FMX imaju potpuno novu kabinu s podignutim A-stupovima koji vozaču omogućuju do jednog dodatnog kubičnog metra prostora i više svjetla unutar kabine. Vidljivost za vozača također se može dodatno poboljšati na svim novim modelima dodavanjem kutne kamere na suvozačevoj strani koja omogućuje cjelovitiji pregled, uključujući bočnu stranu koja se prikazuje na unutarnjem zaslonu.

U važne novosti ubraja se i novo vozačko sučelje i opcionalna duga svjetla za veću sigurnost na modelima Volvo FH i FH16. Novi modeli Volvo FH i FM također se mogu prilagoditi kako bi se postigle značajne uštede goriva i CO2, primjerice upotrebom tehnologije I-Save koja dolazi uz Volvo FH.

„Ponosni smo na veliko ulaganje u ova četiri nova modela koji će uvelike pridonijeti povećanju sigurnosti na cestama i daljnjem smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. Nova linija kamiona zahtijeva iznimne inženjerske radove kao i timski rad u cijeloj organizaciji tvrtke Volvo, uključujući i naše dobavljače, što ovaj početak proizvodnje čini posebnim događajem za sve uključene, pogotovo s obzirom na izazovnu godinu koja je za nama“, izjavio je Roger Alm, predsjednik Uprave tvrtke Volvo Trucks.

Kao potvrda predanosti održivim prijevoznim rješenjima tvrtke Volvo Trucks, novi modeli FH, FM i FMX također su razvijeni s električnim pogonskim sustavom, s početkom proizvodnje u 2022. godini. „Na taj način svojim kupcima omogućujemo jednostavan prelazak na prijevoz bez upotrebe fosilnih goriva uz korištenje istog omiljenog modela kamiona Volvo“, napomenuo je Roger Alm.

Pokrenuta u Europi prošle godine, nova linija teških vozila izazvala je velik interes kupaca koji su tijekom 2020. godine naručili više od 12 000 kamiona. Aktivnosti prodaje i puštanja u promet nastavljaju se tijekom 2021. i na tržištima izvan Europe.

Kamioni će se u početku proizvoditi u proizvodnim pogonima tvrtke Volvo Trucks u Göteborgu u Švedskoj, Gentu u Belgiji te Kalugi u Rusiji. Proizvodnja počinje u ožujku 2021. u pogonu u Tuveu kraj Göteborga.

„Dugo smo se pripremali za početak proizvodnje i zajedno radili kako bismo stvorili vrhunske proizvode. Tim proizvodnog pogona u Tuveu nestrpljivo čeka krenuti s radom kako bismo svojim kupcima što prije isporučili ove nove kamione vrhunske kvalitete“, objašnjava Martin Folin, v. d. potpredsjednika Operativnih poslova pogona u Tuveu.

Novi kamioni nude širok raspon modela kabina i mogu se prilagoditi za različite namjene. Kao i uvijek, tvrtka Volvo Trucks usmjerena je na razvoj i poboljšanje uvjeta za vozače kojima kamioni na dugim relacijama postaju poput drugog doma. U regionalnom prijevozu kabina kamiona često služi i kao pokretni ured, dok kamioni na gradilištima moraju biti izdržljivi i praktični.

Stoga su vidljivost, udobnost, ergonomija, razina buke, upravljivost i sigurnost ključne značajke novih modela kamiona. Kamioni su također dobili i novi vanjski izgled koji odražava najnovije inovacije.

LINK na slike visoke rezolucije