TRUCKS

Volvo Trucks ostvaruje daljnji napredak u učinkovitosti potrošnje goriva i radnim značajkama na svojim prijenosnim sustavima za teška vozila

Volvo Trucks uvodi nekoliko važnih novosti na svojim 11-litarskim i 13-litarskim motorima s normom Euro 6 koje predstavljaju uspješan spoj pogodnosti smanjene potrošnje goriva i poboljšane vozivosti
volvo-trucks-making-further-gains-in-fuel-efficiency-and-performance-on-its-heavy-duty-drivelines
Najnovija poboljšanja dokazane tehnologije pogona Volvo Trucks mogu imati koristi od kombinacije uštede goriva i poboljšane vozne sposobnosti.

 

„Smanjenje potrošnje goriva od ključne je važnosti za sve prijevozničke tvrtke, a posebno one s vozilima za velike udaljenosti. Istovremeno, one žele trenutni pristup visokim radnim značajkama. Sada, uz najnovija poboljšanja naše prokušane tehnologije prijenosnog sustava, tvrtke mogu imati koristi od ove jedinstvene kombinacije uštede goriva i poboljšane vozivosti”, kaže Dušan Mavrič iz tvrtke Volvo Trucks Hrvatska.

 

„Najbolje radne značajke goriva dosad“ na dobro poznatoj testnoj ruti

Volvo FH sa sustavom I-Save, koji je već dobro poznat po svojoj niskoj potrošnji goriva, također dobiva ista ova poboljšanja na motoru i prijenosnom sustavu. Godine 2020., tijekom ispitivanja potrošnje goriva na testnoj ruti Green Truck Award, sjeverno od Münchena, Njemačka, vozilo je postiglo „najbolji rezultat dosad“, uz potrošnju goriva od 22,7 litara na 100 km i uz prosječnu brzinu od 80,35 km/h. Nekoliko neovisnih testova specijaliziranih tiskanih medija u Francuskoj, provedenih ove godine, potvrdilo je našu vodeću poziciju kada je riječ o učinkovitosti potrošnje goriva. Sada ove rekordne brojke možemo i dodatno poboljšati.

 

„Od prijevoznika smo već prikupili brojne dokaze koji potvrđuju nisku potrošnju goriva kod Volvo FH kamiona opremljenih sustavom I-Save. Veoma smo uzbuđeni zbog činjenice da će nova poboljšanja prijenosnog sustava naše Volvo FH kamione sa sustavom I-Save učiniti još učinkovitijima u smislu potrošnje goriva što će izravno doprinijeti većoj neto dobiti naših kupaca. Prodaja novih, poboljšanih prijenosnih sustava već je započela”, objašnjava glavni direktor Dušan Mavrič.

 

Fino prilagođavanje koje dovodi do značajnih poboljšanja

Kad je I-Shift 2001. godine prvi put pušten na tržište, tvrtka Volvo Trucks dobila je potvrdu za svoje čvrsto uvjerenje da sustav prijenosa koji se temelji na upotrebi spojki predstavlja najučinkovitiji dizajn za automatsko mijenjanje stupnjeva prijenosa. Otad je diljem svijeta prodano više od milijun kamiona opremljenih tehnologijom I-Shift. Značajna unaprjeđenja vozivosti koja se sada implementiraju postižu se novim načinom međusobnog djelovanja I-Shift mjenjača i motora. Poboljšani sustav I-Shift upotrebljava novu strategiju mijenjanja stupnjeva prijenosa koja ne samo što donosi mogućnost bržeg mijenjanja već daje i uglađeniji i usklađeniji doživljaj vožnje.

 

Niža se potrošnja postiže smanjenjem trenja unutar motora i poboljšanjem procesa izgaranja. Zakretnim momentom motora stručno i pametno upravlja poboljšana značajka I-See koja optimizira rad motora uzimajući u obzir topografska obilježja ceste pred sobom i težinu vozila.

 

„Inženjeri tvrtke Volvo uspjeli su naše već visoko sofisticirane prijenosne sustave oplemeniti novim poboljšanjima. Iako je malo prerano za objavu stvarnih brojki, možemo reći da su terenska ispitivanja s našim kupcima vrlo obećavajuća“, nastavlja Dušan Mavrič.

 

 

Volvo Trucks namjerava postati tvrtkom bez vozila na fosilna goriva

Cilj je tvrtke Volvo Trucks da električni kamioni čine polovicu prodaje u 2030. godini, a deset godina kasnije, u 2040., svi kamioni tvrtke Volvo trebali bi biti pogonjeni bez fosilnih goriva. Motor s unutarnjim izgaranjem i dalje će imati određenu ulogu, a poboljšana učinkovitost koja proizlazi iz ovih novih dostignuća na području prijenosnih sustava jedan je od važnih načina kako možemo doprinijeti smanjenju emisija CO2.

 

„Predani smo Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama te poduzimamo čvrste korake k drastičnom smanjenju emisija CO2 povezanih s cestovnim prijevozom tereta”, zaključuje Dušan Mavrič. 



POVEZNICA na slike visoke razlučivosti.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.