TRUCKS

Volvo Trucks zaprimio rekordnu narudžbu za električne kamione

Volvo Trucks je zaprimio narudžbu za 100 FM električnih kamiona od DFDS-a, najveće prijevozničke i logističke tvrtke u sjevernoj Europi. Riječ je o jednoj od dosad najvećih komercijalnih narudžbi za električne kamione tvrtke Volvo i jednoj od najvećih ikad zabilježenih svjetskih narudžbi za teške električne kamione.
volvo-trucks-receives-record-order-for-electric-trucks
Prvi električni Volvo FM je uručio Roger Alm, predsjednik uprave Volvo Trucksa (desno), za DFDS u kolovozu. Isporuka preostalih 100 vozila počinje u posljednjem tromjesečju 2022.

 

„Ovo je velika prekretnica u ostvarenju našeg cilja da izbjegnemo upotrebu fosilnih goriva u prijevozu te se veoma ponosim našim partnerstvom s tvrtkom DFDS. Zajedno dokazujemo svijetu da je prijevoz teškim električnim kamionima već sada moguće rješenje. Smatram da će to potaknuti mnoge klijente da odvažno naprave prvi korak u prijelazu na elektrifikaciju”, izjavio je Roger Alm, predsjednik uprave tvrtke Volvo Trucks.

Prvi električni kamioni Volvo FM bit će isporučeni tvrtki DFDS u posljednjem tromjesečju 2022., a ostali 2023. Kamioni će se upotrebljavati za prijevoz na kratke i duge relacije unutar logističkog sustava tvrtke DFDS u Europi.

 

„U tvrtki DFDS odlučni smo u namjeri da smanjimo emisiju CO2  i stvorimo održivi lanac opskrbe. Svjesni smo koliko je elektrifikacija važna za ostvarenje naših ciljeva vezanih za CO2  i nadamo se da možemo nadahnuti ostale dok napredujemo u ovoj ključnoj tranziciji“, objašnjava Niklas Andersson, izvršni dopredsjednik i voditelj Odjela za logistiku tvrtke DFDS.

 

Nosivost električnog kamiona FM iznosi 44 tone (ukupna bruto težina), a doseg mu je 300 km. Ta se udaljenost može produžiti punjenjem za vrijeme ručka. Vozila se mogu puniti na punionicama preko noći (svi su kamioni opremljeni punjačima na izmjeničnu struju) ili na punionicama visokoga kapaciteta na putu (punjenje izmjeničnom strujom). Tvrtka DFDS odabrala je financijsko rješenje koje pruža Volvo Financial Services.

 

Revolucija za električne kamione u Europi

Ubrzava se trend elektrifikacije na tržištu teških kamiona. Ove je godine u Europi zasad registrirano nekoliko stotina kamiona težih od 16 tona. Otprilike 40 % njih su električni kamioni tvrtke Volvo.

 

„Naš je jasan cilj ubrzati prelazak na električne kamione, a vodeća pozicija koju zauzimamo na tržištu nesumnjivo dokazuje da smo na pravom putu. Do 2030. želimo ostvariti cilj da se polovica svih kamionskih dostava obavlja električnim kamionima. Raduje nas povećani interes klijenata, što dokazuju i narudžbe tvrtki, pogotovo ova pozamašna tvrtke DFDS”, rekao je Roger Alm, predsjednik uprave tvrtke Volvo Trucks.

 

Tvrtka Volvo Trucks započela je sa serijskom proizvodnjom električnih kamiona 2019., kao jedna od prvih robnih marki kamiona. Trenutačna paleta proizvoda uključuje šest modela električnih kamiona – Volvo FH, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL i Volvo VNR, koji se prodaje u Sjevernoj Americi.

 

 

O tvrtki DFDS

Tvrtka DFDS pruža usluge prijevoza trajektom i cestovnog prijevoza diljem Europe te ostvaruje godišnji prihod u iznosu od 19 milijardi danskih kruna. Zapošljava deset tisuća zaposlenika u više od 20 zemalja. Sjedište tvrtke DFDS nalazi se u Kopenhagenu, na čijoj burzi (NASDAQ) ima uvrštene dionice.

 

6.listopada 2021.

 

LINK na slike visoke razlučivosti

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.