TRUCKS

Volvo Trucks na prvom je mjestu na tržištu električnih kamiona u Europi

Nova statistika pokazuje kako je tvrtka Volvo Trucks broj jedan na tržištu teških električnih kamiona u Europi za 2021. godinu s 42 % udjela na tržištu. U 2021. godini tvrtka je primila narudžbe i pisma namjere za kupnju više od 1.100 električnih kamiona širom svijeta.
Volvo Trucks na prvom je mjestu na tržištu električnih kamiona u Europi
U 2021. godini tvrtka je primila narudžbe i pisma namjere za kupnju više od 1.100 električnih kamiona širom svijeta.

Međunarodna kamionska industrija mijenja se u smjeru održivijeg prijevoza, što je vidljivo iz povećanja prodaje teških električnih kamiona, a Europa je u tome na vodećem mjestu. Sve veći broj teških električnih kamiona sada je uključeno u komercijalni prijevoz.

Statistika analize tržišta Skupine IHS Markit pokazuje kako je tijekom 2021. godine ukupno 346 električnih kamiona (≥16 tona) registrirano u Europi – što je povećanje od 193 % u usporedbi s 2020. godinom. Volvo Trucks drži najveći udio na tržištu s 42 %. Države u Europi s najviše registriranih električnih kamiona (≥16 tona) jesu Švicarska, Norveška, Švedska i Nizozemska.*

 

„Odlučni smo povesti revoluciju s električnim kamionima, a naše vodeće mjesto u Europi dokaz je da upravo to i radimo. Čak i ako su brojke još uvijek male, vidimo brzorastući interes u Europi, Sjevernoj Americi i ostalim dijelovima svijeta. U 2021. godini primili smo narudžbe i pisma namjere za kupnju više od 1.100 električnih kamiona u više od 20 zemalja. Uvjeren sam da će  električni prijevoz bez štetnih emisija, vrlo brzo postati ključna kompetitivna prednost“, kaže Roger Alm, predsjednik Uprave tvrtke Volvo Trucks.

 

Tvrtka Volvo Trucks započela je sa serijskom proizvodnjom električnih kamiona 2019., i to kao jedna od prvih marki kamiona. Danas Volvo nudi najpotpuniju liniju električnih vozila u svjetskoj kamionskoj industriji te je tvrtka isporučila električna vozila velikom broju kupaca u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji. Naš je cilj da do 2030. godine 50 % naše ukupne prodaje kamiona čini prodaja električnih kamiona.

 

„Očito je da ti brojevi pokazuju kako smo krenuli jako dobro s prodajom. Uz našu široku ponudu električnih kamiona, biti će moguće da gotovo pola teških cestovnih vozila prijeđe na električnu energiju. Taj će broj još rasti kako se budu povećavale udaljenosti koje električna vozila mogu prijeći i kako se bude razvijala infrastruktura napajanja teških kamiona”, izjavio je Roger Alm.

 

*Izvor: IHS Markit, ihsmarkit.com. Europa ne uključujući UK.

 

Statistika Skupine IHS Markit o brojevima registriranih kamiona  (≥16 tona) u Europi 2021. bez Ujedinjenog Kraljevstva:

 

Zemlja

Total za zemlju u 2021

Švicarska

77

Norveška

56

Švedska

47

Nizozemska

42

Njemačka

37

Francuska

25

Danska

21

Španjolska

11

Italija

9

Mađarska

7

Poljska

4

Belgija

3

Češka

2

Finska

2

Irska

2

Austrija

1

Sveukupno

346


LINK
 na slike visoke različivosti. 

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.