TRUCKS

Nova jedinstvena sigurnosna značajka za električne kamione Volvo

Volvo Trucks predstavlja novu, patentiranu sigurnosnu značajku za električne kamione – Active Grip Control. Nova tehnologija značajno poboljšava stabilnost, ubrzanje i kočenje u skliskim uvjetima.
Nova jedinstvena sigurnosna značajka za Volvo električne kamione
Testovi provedeni na površini s niskim trenjem pokazali su poboljšanje od 45% pri punom ubrzanju

LINK  na film o značajci Active Grip.

Zahvaljujući brzom odzivu električnih motora, silu koja nastaje između kotača i ceste moguće je kontrolirati u trenutku, za proaktivno sprječavanje vrtnje kotača.

 

Značajka nedvojbeno unaprjeđuje ubrzanje u skliskim uvjetima vožnje. Ispitivanja provedena vozilom Volvo FH Electric na površini niskog trenja s natovarenom prikolicom pokazala su poboljšanje od 45 % pri punom ubrzanju.​​

 

„Poboljšanje prilikom vožnje skliskom makadamskom cestom uistinu je impresivno. Vjerujem da će ovo dovesti do povećanja produktivnosti, a posebno kod naših kupaca građevinskih vozila“, kaže Anna Wrige Berling, direktorica odjela za sigurnost prometa i proizvoda u tvrtki Volvo Trucks.

 

Ako kamion počne proklizavati, višestruki senzori omogućuju da upravljački sustav kamiona reagira sukladno uvjetima na površini ceste, te da na inteligentan način iskoristi električne motore vozila, zajedno s drugim aktuatorima kako bi vozaču pomogao da ostane na cesti.   

 

Nova značajka osmišljena je i u svrhu smanjenja rizika od zanošenja u stranu i preupravljanja prilikom vožnje bez tereta.

 

„Značajkom Active Grip Control našim vozačima donosimo još bolju mogućnost prelaska zahtjevnih cesta i terena – čak i u najizazovnijim uvjetima. Riječ je o jedinstvenoj funkcionalnosti koju je grupa Volvo zaštitila patentima“, objašnjava Anna Wrige Berling.

 

Unaprjeđenja su vidljiva i prilikom kočenja jer se funkcionalnost može iskoristiti i za regenerativno kočenje bez ulaženja u ABS sustav kočenja. Time se povećava učinkovitost jer se više vremena troši na regeneraciju što omogućuje uglađeniji doživljaj kočenja.​

 

Značajka Active Grip Control bit će dostupna na modelima teških električnih kamiona Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX Electric, koji se upotrebljavaju za vožnju na regionalnim relacijama i pri izvođenju građevinskih radova. Izvedba ove značajke bit će dostupna i na kamionima s pogonskim sklopom na dizelska goriva ili UPP.

 

 

Činjenice o električnim kamionima tvrtke Volvo:

·         Tvrtka Volvo Trucks u ponudi ima šest potpuno električnih kamiona projektiranih za obavljanje široke palete najrazličitijih prijevoznih zadataka.

·         Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX Electric teški su kamioni kombinirane bruto težine od 44 tone. Prodaja je u tijeku u Europi, a s proizvodnjom ćemo početi u drugoj polovici 2022. godine.

·         U Europi je serijska proizvodnja električnih modela vozila Volvo FL i Volvo FE Electric, namijenjenih za gradsku distribuciju i rukovanje otpadom, pokrenuta 2019. godine.

·         Proizvodnja modela Volvo VNR Electric za sjevernoameričko tržište započela je u 2020. godini.

 

LINK na film o značajci Active Grip

LINK na slike visoke razlučivosti

LINK na mrežno mjesto o elektromobilnosti

 

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.