TRUCKS

Volvo FH s I-Saveom - pobjednik u uštedi goriva u nekoliko ispitivanja

U nekoliko neovisnih testnih vožnji koje su proveli njemački časopisi za vozače kamiona, Volvo FH s I-Saveom bio je pobjednik u uštedi goriva kada se gledala kombinacija potrošnje dizela i AdBluea iako testni kamion nije raspolagao najnovijim ažuriranjem učinkovitosti goriva.
Volvo FH s I-Saveom - pobjednik u uštedi goriva u nekoliko testnih vožnji
Volvo je dokazao da je moguće postići i učinkovitost i ekonomičnost vožnje.

U nekoliko neovisnih testnih vožnji koja su proveli njemački časopisi za vozače kamiona, Volvo FH s I-Saveom bio je pobjednik u uštedi goriva kada se gledala kombinacija potrošnje dizela i AdBluea iako ispitani kamion nije raspolagao najnovijim ažuriranjem učinkovitosti goriva.

 

U današnje je vrijeme cijena goriva za tegljače u fokusu više nego ikada. Ne samo da je cijena dizela u posljednje vrijeme jako porasla, već i mnogi prijevoznici trpe zbog cijena AdBluea koje su se više nego udvostručile.

 

„Kada ulažete u novi kamion danas je iznimno važno pomnije sagledati ukupnu potrošnju energije kamiona“, kaže Peter Franzén, direktor proizvodnje motora u Volvo Trucks.

 

Pobjednik u uštedi goriva u nekoliko ispitivanja

Nezavisni njemački časopisi Trucker i Transport testirali su Volvo FH 500 s I-Saveom u usporedbi s kamionima drugih velikih europskih kompanija. Volvo je u konačnici bio najbolji u oba testa uštede goriva, gledajući ukupnu potrošnju dizela i AdBluea. Unatoč niskoj potrošnji goriva, kamion marke Volvo također je imao i vrlo visoku prosječnu brzinu, a na testu časopisa Transport čak je i nadmašio konkurente što se tiče brzine.

 

„Naši inženjeri uspjeli su uskladiti veliku brzinu s vrlo niskom potrošnjom goriva, što je fantastično postignuće. Često morate odabrati jedno ili drugo, ali mi smo dokazali da možete kombinirati ekonomičnost i performanse“, objašnjava Peter Franzén. „Još impresivnije je to što smo bili najbolji u potrošnji goriva u oba testa, iako testirani kamion nije imao naša posljednja ažuriranja goriva koja će smanjiti potrošnju goriva za još nekoliko postotaka!“

 

Nova poboljšanja štede do 13 % na ukupnim troškovima goriva

Testirani Volvo FH imao je specifikaciju I-Save, što je inačica koja kombinira različite pogonske i softverske značajke kako bi se još više poboljšala ekonomičnost goriva. Srce sustava I-Save jest motor s Turbo Compound tehnologijom koji omogućava dulju vožnju s niskim brojem okretaja motora i visokim brzinama. Uz nedavno uvedena poboljšanja, I-Save kumulativno može povećati uštedu goriva do 13 % – u usporedbi s razinama potrošnje kada je sustav uveden 2019.

 

„Kako bismo poboljšali učinkovitost goriva, sada smo naš Volvo FH s I-Saveom odveli korak dalje kako bismo osigurali potpunu optimizaciju motora. S obzirom na povijesno visoke cijene energije koje sada imamo, vrijeme ne može biti bolje”, zaključuje Peter Franzén.

 

Činjenice o novim ažuriranjima potrošnje goriva

Proces sagorijevanja u motoru poboljšan je dodatnim prilagođavanjem brizgaljki, kompresije i bregaste osovine upravo za poboljšane i jedinstvene nove klipove valovitog uzorka. Također su smanjeni ukupna masa i unutarnje trenje. Uz to su modernizirani turbopunjač visokih performansi i crpka za gorivo te filtri za ulje, gorivo i zrak, koji imaju patentirana poboljšanja za bolju izvedbu.

 

Modernizirani motor radi zajedno s inteligentnim i automatiziranim I-Shift mjenjačem koji je sada do 30% brži. Brži odaziv pridonosi dodatnom poboljšanju uštede goriva, boljem upravljanju i neometanoj vožnji.

 

I-Torque novi je inteligentni softver obrtne sile koji povećava energetsku učinkovitost analiziranjem topografskih podataka iz sustava I-See i prilagodbom vožnje na stvarnu rutu. I-See upotrebljava informacije o planiranoj ruti kako bi na najbolji mogući način iskoristio kinetičku energiju vozila pri vožnji na brdovitom terenu. Novi softver I-Torque optimizira odabir stupnjeva prijenosa i okretni moment motora. Funkcija prati cestu i procjenjuje topografiju i težinu vozila kako bi točno odredila koliki je zakretni moment potreban motoru i kada, za rad s apsolutno najvećom mogućom uštedom goriva.

 

Tijekom vožnje na velike udaljenosti, aerodinamika kamiona igra važnu ulogu za ekonomičnost goriva. Stoga je napravljeno nekoliko izmjena za poboljšanje protoka zraka, poput užih otvora na prednjem dijelu kabine i produženju nastavka za vrata.

 

Sva ova poboljšanja doprinose najvišoj uštedi goriva i najnižim ukupnim troškovima koje je Volvo Trucks dosad postigao. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Volvo uspjeti još više poboljšati rezultat u budućim testovima koje provode specijalizirani časopisi.

 

LINK na slike visoke razlučivosti

LINK to related press release

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.