TRUCKS

Volvo Trucks povećava brzinu prijenosa mjenjača I-Shift do 30%

Inteligentni i automatizirani mjenjač I-Shift Volvo Trucksa sada je brži nego ikad. Brži odgovor omogućuje poboljšanu voznu sposobnost i lakoću u vožnji dizelskih i električnih teških kamiona.
Volvo Trucks povećava brzinu prijenosa mjenjača I-Shift do 30%
Uz do 30% bržu promjenu stupnjeva prijenosa, vozači će sigurno doživjeti vrlo pozitivnu razliku u vožnji.

 

Značajna unaprjeđenja vozivosti, koja se sada implementiraju u svim razinama emisije, postižu se novim načinom međusobnog djelovanja mjenjača I-Shift i motora. Nadogradnja uključuje brže aktiviranje spojke što rezultira kraćim prekidom zakretnog momenta. Također čini mijenjanje brzina glatkijim, za skladnije iskustvo vožnje.

 

„Brže mijenjanje brzina omogućuje učinkovitiju optimizaciju odabira brzine. Što više promjena brzina zahtijevaju cesta i teren, vozač će više cijeniti poboljšanja. I-Shift omogućava do 30 % bržu izmjenu brzina, tako da će vozači zasigurno osjetiti vrlo pozitivnu razliku”, kaže Pär Bergstrand, voditelj Heavy Duty Transmission odjela u tvrtki Volvo Trucks.

 

Brzi prijenos stupnjeva postignut je na temelju nekoliko ključnih poboljšanja. Prvo, ažurirani senzori sada s većom preciznošću prenose podatke kontrolnoj jedinici, koja ima novi softver i brži mikroprocesor, za mnogo kraće vrijeme izračuna. Drugo, dodani disk u kočnici mjenjača omogućuje bržu reakciju prije promjene brzine, tako da se to može učiniti i ranije. Naposljetku, količina zraka također je smanjena u različitim sustavima aktiviranja, na primjer vilicama mjenjača, spojki i kočnici mjenjača, kako bi se dodatno omogućilo brže mijenjanje brzina.

 

Kada je I-Shift predstavljen 2001. godine, bio je to prvi automatizirani mjenjač dizajniran za teške kamione. Ima mogućnost rada s cijelim pogonskim sklopom jer se ovaj sustav prijenosa prilagođava motoru i dijelovima vozila već u prvoj fazi, pridonoseći manjoj potrošnji goriva – a time i smanjenom utjecaju na okoliš. Također promiče povećanu sigurnost i druge važne prednosti, uključujući smanjenu buku, vibracije i fizičko opterećenje vozača.

 

Ova najnovija dostignuća koja omogućavaju 30 % brže mijenjanje brzina, dodatni su dokazi beskrajnog, kontinuiranog poboljšanja tvrtke Volvo koja osiguravaju bolju sveobuhvatnu vožnju. „Uz sva poboljšanja i nove inačice tijekom godina, I-Shift je izvanredno rješavao sve naprednije zadatke na učinkovit način. To ne podrazumijeva samo visoke performanse i učinkovitost potrošnje goriva, već i izvanrednu voznu sposobnost i udobnost za vozače”, komentira Pär Bergstrand.

 

Danas se svi teški kamioni tvrtke Volvo standardno proizvode s mjenjačem I-Shift. Otkako je uvedena, diljem svijeta prodano je više od milijun kamiona opremljenih jedinstvenom tehnologijom I-Shift tvrtke Volvo.

5.svibanj, 2022

LINK na slike visoke razlučivosti

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.