TRUCKS

Prvi u svijetu: Volvo kupcima isporučuje električne kamione od čelika proizvedenoga bez primjene fosilnih goriva

Volvo je prvi proizvođač kamiona na svijetu koji je u proizvodnji kamiona počeo upotrebljavati takav čelik. Prvi električni kamioni od čelika proizvedenoga bez primjene fosilnih goriva isporučuju se kupcima.
Prvi u svijetu: Volvo kupcima isporučuje električne kamione od čelika proizvedenoga bez primjene fosilnih goriva
Prvi u svijetu: Volvo kupcima isporučuje električne kamione od čelika proizvedenoga bez primjene fosilnih goriva

U rujnu ove godine Volvo Trucks je započeo sa serijskom proizvodnjom teških električnih kamiona od 44 tone* i tako postao prvi svjetski proizvođač kamiona kojemu je to uspjelo. Neki električni kamioni također će biti prvi kamioni na svijetu od čelika koji je proizveden bez primjene fosilnih goriva.

 

„Naše putovanje prema neto nula emisijama uključuje i to da naša vozila rade bez fosilnih goriva te da materijal u našim kamionima s vremenom zamijenimo 'nefosilnim' i recikliranim opcijama”, izjavila je Jessica Sandström, viša potpredsjednica odjela za upravljanje proizvodima u tvrtki Volvo Trucks.

 

Čelik bez primjene fosilnih goriva proizvodi švedski proizvođač čelika SSAB primjenjujući potpuno novu tehnologiju s električnom energijom i vodikom proizvedenima bez fosilnih goriva. Rezultat toga jest osjetno slabiji utjecaj na klimu i to što je učinjen važan korak prema lancu vrijednosti neto nula emisija. Među kupcima koji će u nekim svojim električnim kamionima imati čelik proizveden bez primjene fosilnih goriva jesu Amazon i DFDS te, preko prijevozničkog poduzeća Simon Loos, i Unilever.

 

„U Amazonu smo na putu da postignemo da sve naše operacije budu s neto nula emisije ugljika do 2040. Potrebni su nam partneri poput Volva da postignemo tu tranziciju”, izjavio je Andreas Marschner iz Amazona, potpredsjednik prijevozničkih usluga za Europu.

 

„DFDS je predan ekološkoj tranziciji i postizanju ekološkog prijevoza i logističkih rješenja. Svaki korak prema ekološkoj tranziciji u logistici približava nas društvu bez ugljika i stoga smo sretni zbog vijesti da su neki naši električni kamioni koji će nam uskoro biti isporučeni, također proizvedeni od čelika koji nije proizveden od fosilnih goriva”, izjavio je Niklas Andrersson, EVP u odjelu logistike DFDS-a.

 

Prvi čelik proizveden s vodikom upotrebljavat će se za izradu šipki okvira kamiona, koje čine kralježnicu kamiona i na koje su montirane sve ostale glavne sastavnice. Kako se bude povećavala dostupnost te vrste čelika, on će se početi ugrađivati i u druge dijelove kamiona.

 

 

Devedeset posto kamiona marke Volvo može se reciklirati

Danas je oko 30 % materijala u novom kamionu marke Volvo proizvedeno od recikliranih materijala. Uz to, do 90 % kamiona može se reciklirati do kraja svojega uporabnog ciklusa. Čelik proizveden bez primjene fosilnoga goriva bit će važna nadopuna tradicionalnomu i recikliranom čeliku koji se upotrebljava u kamionima marke Volvo.

 

Tvrtka Volvo Trucks predana je Pariškom sporazumu i postizanju neto nulte emisije stakleničkih plinova u cjelokupnom lancu vrijednosti najkasnije do 2040. godine.

 

 

* Bruto masa vozila (GCW)

 

 

 

LINK na slike visoke razlučivosti

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.