TRUCKS

Premijera: Volvo Trucks testira električne kamione s pogonom na vodik na javnim prometnicama

Budući da ispuštaju samo vodenu paru, kamioni s gorivim ćelijama pogonjeni vodikom bit će važan dio portfelja proizvoda tvrtke Volvo Trucks s nultim ispušnim emisijama. Ta su vozila sada dosegla važnu prekretnicu, prošavši ispitnu vožnju na javnim prometnicama.
Volvo Trucks testira električne kamione s pogonom na vodik na javnim prometnicama
Kako bi izazov bio što veći, ispitivanja su provedena iznad Arktičkoga kruga na sjeveru Švedske, u ekstremno hladnim klimatskim uvjetima.

Volvo Trucks prošle je godine javnosti prvi put predstavio svoje električne kamione s gorivim ćelijama. Ti kamioni s nultom stopom ispušnih emisija za proizvodnju električne energije za svoj pogon troše vodik, što ih čini pogodnima za prijevoz na duljim relacijama.


Ti su kamioni sada prvi put ispitani na javnim prometnicama. No one su daleko od uobičajenih javnih prometnica. Kako bi izazov bio što veći, ispitivanja su provedena iznad Arktičkoga kruga na sjeveru Švedske, u ekstremno hladnim klimatskim uvjetima.

 

„Kamioni su u pogonu sedam dana u tjednu i po svim vremenskim uvjetima. Surovi zimski uvjeti kakvi vladaju na javnim prometnicama na sjeveru Švedske, s mnogo leda, vjetra i snijega, idealno su okružje za ispitivanje“, navodi Helena Alsiö, potpredsjednica Odjela za upravljanje pogonskim sustavima u tvrtki Volvo Trucks. „Sa zadovoljstvom mogu reći da ispitivanja teku uredno te potvrđuju ispitivanja koja smo proveli digitalno i na našoj ispitnoj stazi nedaleko od Gothenburga.“

Električni kamioni s gorivim ćelijama i pogonom na vodik bit će osobito pogodni za dulje relacije i u situacijama kada upotreba samo akumulatora nije moguća: primjerice, u ruralnim područjima u kojima ne postoji infrastruktura za punjenje.

 

Komercijalno dostupni u drugoj polovici ovog desetljeća

Volvo trenutno nudi najširu paletu proizvoda električnih kamiona na baterije u industriji, sa šest modela u serijskoj proizvodnji, koji služe za vrlo širok izbor prijevoza u gradovima i između njih.

 

Električni kamioni tvrtke Volvo s gorivim ćelijama postat će dostupni u drugoj polovici ovog desetljeća. Ispitivanja u suradnji s prijevoznicima počet će nekoliko godina prije komercijalnog predstavljanja.

 

Radi ubrzavanja njihova razvoja, grupa Volvo udružila je snage s grupom Daimler kako bi zajedno razvile i proizvele sustave gorivih ćelija prilagođene teškim vozilima.

 

Smanjenje emisija CO2 moguće već danas
Za prijevoznike koji u svojoj ponudi već danas žele imati uslugu prijevoza s nultim ispušnim emisijama, tvrtka Volvo Trucks u ponudi trenutačno ima šest različitih akumulatorskih električnih modela te kamione s pogonom na goriva iz obnovljivih izvora kao što je bioplin. 

 

„Moramo djelovati odmah kako bismo zaustavili globalno zatopljenje. Neovisno o prijevoznim zadatcima naših kupaca ili o mjestu njihova poslovanja u svijetu, nemamo vremena za čekanje. Za nekoliko godina kupcima ćemo omogućiti da iz svojih kamiona potpuno eliminiraju ispušne emisije CO2”, kaže Roger Alm, predsjednik tvrtke Volvo Trucks.

 

Zanimljivosti

Kamioni tvrtke Volvo s gorivim ćelijama pogonjenima vodikom upotrebljavat će dvije gorive ćelije sa sposobnošću generiranja 300 kW snage.

* Zeleni vodik neograničen je resurs koji se proizvodi upotrebom obnovljivih izvora energije kao što su vjetar, voda i sunce.

LINK na fotografije visoke razlučivosti

LINK na film o ispitivanjima kamiona s gorivim ćelijama u zimskim uvjetima

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.