Stigao je Volvo FH Aero i predstavlja novo mjerilo za energetski učinkovite teške kamione

Volvo FH Aero novi je član kultne Volvove obitelji kamiona. S aerodinamičnim dizajnom i inovativnim značajkama, FH Aero nudi energetsku učinkovitost na novoj razini, a dostupan u četiri varijante koje uključuju verziju pokretanu biogorivom i nagrađivanu električnu verziju.
The Volvo FH Aero is here – a new benchmark for energy efficient heavy-duty trucks

S poboljšanom aerodinamikom i novim tehnologijama kao što je novi Volvov sustav nadzora s kamerama, novi FH Aero može smanjiti potrošnju energije i emisije do 5 posto*.

„Novi Volvo FH Aero naš je najučinkovitiji kamion ikad, a mi nastavljamo smanjivati emisije ​CO2 u cijelom asortimanu proizvoda”, kaže Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks. „Ovo je kamion Volvo u svom najboljem izdanju, siguran, predivno dizajniran kamion vrhunske kvalitete za teške zadatke na dugim relacijama, dizajniran za uspjeh naših kupaca.”

Izabran Međunarodnim kamionom godine 2024., Volvo FH Electric također će se nuditi u novoj verziji Aero. Bit će energetski učinkoviti dodatak velikoj ponudi Volvo električnih kamiona. Nadalje, Volvo FH16 postao je najsnažniji kamion u segmentu s potpuno novim učinkovitim motorom od 780 KS za najteže zadatke.

Bez obzira koji pogonski sklop kupci odaberu, električni, plinski ili dizelski, sve će varijante novog modela FH Aero imati koristi od niže potrošnje energije, većeg dometa te vrhunske razine sigurnosti i iskustva vožnje.

Novi modeli kamiona Aero bit će uvođeni korak po korak na tržišta tijekom 2024. – 2025. u četiri verzije: FH Aero, FH Aero Electric, FH Aero s pogonom na plin i FH16 Aero.

Optimizirana potrošnja goriva s aerodinamičnim dizajnom

Prednji dio kabine kamiona Volvo FH Aero produžen je za 24 centimetra u odnosu na uobičajeni Volvo FH. Ovo produljenje bilo je ključno u stvaranju aerodinamičnije kabine kamiona. Ne samo da bolja aerodinamika daje nižu potrošnju goriva – ona također pruža bolju stabilnost vožnje u vjetrovitim uvjetima.

Poboljšana aerodinamika također pogoduje modelu FH Aero Electric kroz bolja svojstva vožnje inercijom. To omogućuje povećanu regeneraciju energije kroz vraćanje u bateriju tijekom kočenja ili spuštanja nizbrdo i možete je koristiti kada je to potrebno pri sljedećem ubrzanju ili usponu uzbrdo.

Moderno novo lice modela FH Aero ima odvažnu, veliku i lako prepoznatljivu metalnu oznaku modela Volvo, najveću u moderno doba na kamionu Volvo, kao i natpis Volvo s raširenim slovima, jasno pokazujući da je ovo najnoviji model kompanije Volvo Trucks.

Poboljšana sigurnost i učinkovitost s kamerama koje zamjenjuju retrovizore

Novi napredni sustav nadzora s kamerama uvelike pridonosi i aerodinamici i sigurnosti. Ovo novo rješenje koje zamjenjuje tradicionalne vanjske retrovizore, otvara vidno polje za vozača, poboljšavajući sigurnost vozača, kao i drugih sudionika u prometu.

Sustav kamera pozitivno utječe na vidljivost za vozača u kišnim i mračnim uvjetima, ali i na izravnoj sunčevoj svjetlosti i prilikom vožnje u tunelima. Prilikom vožnje s prikolicom, sustav kamera ima funkciju automatskog pomicanja koja prati prikolicu dok se okreće.

Ostale novosti, značajke i prednosti novog modela Volvo FH Aero uključuju:

·         Volvova tehnologija I-See koja je poboljšana za uštedu energije i smanjenje emisija ugljika koristeći topografsku kartu temeljenu na oblaku (eng. Cloud based) za optimizaciju vožnje i omogućavanje duljeg vremena vožnje s tempomatom te na taj način štedi energiju i omogućuje opušteniju vožnju.

·         Poboljšane kočnice s Volvovim patentiranim kočnim diskovima bez otpora poboljšavaju kapacitet kočenja, a istovremeno smanjuju potrošnju energije i emisije.

·         Nadograđen jednostavan infotainment sustav koji se može prilagoditi individualnim potrebama.

·         Poboljšan zvučni sustav dostupan sa šest zvučnika visoke kvalitete, novim pojačalom snage i niskotoncem koji izuzetno pojačava zvučno iskustvo.

·         Novi ugrađeni navigacijski sustav nudit će se s poboljšanim kartama prilagođenim specifičnim potrebama kamiona, s automatskim ažuriranjem karata koje omogućuju učinkovitu dostavu robe.

·         Poboljšanja interijera također uključuju integriranu mikrovalnu pećnicu i USB-C utičnice za punjenje.

·         Usluga tvrtke Volvo Trucks pod nazivom My Business Apps uvedena je na više tržišta. Ovo se usluga temelji na pretplati i korisnicima omogućuje preuzimanje poslovnih aplikacija od različitih pružatelja usluga i njihovo korištenje na bočnom prikazu kamiona, donoseći stvarne koristi neprekidnom radu i svakodnevnoj upotrebi kamiona.

·         Nova Usluga nadzora guma daje voditelju flote potpuni pregled kamiona i prikolice u portalu Volvo Connect, smanjujući rizik troškova i poteškoća povezanih sa problemima gumama.

Volvo FH nastavit će se nuditi i sa standardnom kabinom koja nije produljena, ovisno o potrebama tržišta.

*Stvarna potrošnja goriva ovisi o mnogim čimbenicima kao što su brzina vožnje, uporaba tempomata, specifikacije vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, vozačko iskustvo, održavanje vozila i vremenski uvjeti.