TRUCKS

Volvo predstavlja svoj prvi potpuno električni kamion optimiziran za čišći i sigurniji gradski prijevoz

Volvo predstavlja svoj prvi model kamiona razvijen samo s električnim pogonom. S kapacitetom za teške terete i izvrsnim vidljivošću za vozača, FM Low Entry električni je kamion optimiziran za sigurnu i učinkovitu vožnju u gradskim područjima.
Volvo predstavlja svoj prvi potpuno električni kamion  optimiziran za čišći i sigurniji gradski prijevoz
S kapacitetom za teške terete i izvrsnim vidljivošću za vozača, FM Low Entry električni je kamion optimiziran za sigurnu i učinkovitu vožnju u gradskim područjima.

Kako sve više i više gradova nastoji poboljšati svoje gradsko okruženje snižavanjem razina emisija, brzo raste potražnja za kamionima bez emisija ispušnih plinova koji mogu zadovoljiti ove nove zahtjeve kupaca.

 

Volvo FM Low Entry najnoviji je dodatak programu električnih kamiona kompanije Volvo Trucks. Radi se o teškom kamionu koji je posebno razvijen za obavljanje raznih prijevoznih zadataka u gradskim područjima. To je također prvi model kamiona koji je razvio Volvo, a koji je dostupan isključivo s električnim pogonom.

 

„Ovaj kamion bez emisija izvrstan je dodatak našem asortimanu električnih kamiona, savršeno je prikladan za gradski prijevoz i dizajniran imajući na umu vozača. Snažan je, no uglađen za vožnju i njime se lako manevrira. Novi Volvo FM Low Entry savršeno je usklađen s našim ambicijama da proširimo našu električnu ponudu i omogućimo još većem broju kupaca da smanje svoje emisije ugljika”, objašnjava Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

 

Ocjena od 5 zvjezdica prema sustavu ocjenjivanja izravne vidljivosti Direct Vision

Nizak položaj vožnje nudi vozaču odličnu vidljivost i kontrolu nad okolinom. Dobra vidljivost kod modela FM Low Entry priskrbila mu je ocjenu od pet zvjezdica prema standardu Direct Vision kojim se ocjenjuju teška vozila koja prometuju u Londonu i koji stupa na snagu u četvrtom tromjesečju 2024.*.


Volvo FM Low Entry vrlo je svestran kamion i može se prilagoditi specifičnim zahtjevima raznih prijevoznih zadataka kao što su prijevoz otpada, distribucija i građevina.

 

Kamion se temelji na poznatom modelu Volvo FM. Prostrana kabina je spuštena i pomaknuta prema naprijed, a niska stepenica i ravan pod olakšavaju ulazak i izlazak iz kamiona. Ove značajke dizajna stvaraju ergonomsko, udobno i učinkovito radno okruženje za vozače na prometnim gradskim lokacijama.

 

Novi kamion FM Low Entry u početku će se prodavati u Europi, Turskoj, Australiji i Južnoj Koreji. Prodaja će započeti u prvom tromjesečju 2024., a proizvodnja u drugom tromjesečju 2024.

 

Osam modela električnih kamiona
S ovim novim potpuno električnim gradskim kamionom, Volvo sada u svojoj ponudi ima ukupno osam modela električnih kamiona. Kompanija Volvo Trucks je 2019. postala je prvi svjetski proizvođač koji je započeo serijsku proizvodnju teških električnih kamiona, a cilj tvrtke je da 2030. 50 % globalne prodaje novih Volvo kamiona bude električno. 

 

Ključne značajke kamiona Volvo FM Low Entry:

·         Vidljivost (sa standardnim specifikacijama) ispunjava uvjete za ocjenu od 5 zvjezdica prema    standardu Transport for London Direct Vision.

·         Kamion je opremljen Volvo dinamičkim upravljačkim sustavom za upravljanje bez napora i smanjene vibracije.

·         Dostupne su tri opcije sjedala: Vozač + 0, 1 ili 3 putnika. U konfiguraciji s 3 putnička sjedala smještena u stražnjem dijelu kabine, ona nisu u vidokrugu vozača. Ovo smanjuje mrtve kutove i pridonosi izvrsnoj vidljivosti.

·         Mnoge ergonomske značajke uključuju nisku stepenicu, ravan pod i dobro postavljene drške za lak i siguran izlazak iz kabine.

·         Kamion je dostupan s novim Volvovim naprednim sustavom nadzora s kamerama.

·         Dostupan je u dvije visine (okomite): Spavaća kabina (1575 mm) i produljena/visoka spavaća kabina (1945 mm).

·         Dostupne konfiguracije osovina: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4

·         GVW: 19 – 32 tona

·         Motor: 330 kW

·         Baterije: 360 kWh (4 baterije)

·         Domet: do 200 km (doseg ovisi o nekoliko parametara kao što su težina tereta, stil vožnje, ciklus vožnje, topografija, temperatura itd.)
Punjenje: 250 kW (istosmjerna struja), 43 kW (izmjenična struja)

·         Međuosovinski razmak: 3900 – 6000 mm

 

POVEZNICA do slika visoke razlučivosti

 

*https://tfl.gov.uk/info-for/deliveries-in-london/delivering-safely/direct-vision-in-heavy-goods-vehicles/dvs-star-ratings-and-safe-system

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.