TRUCKS

Što trebate znati o asortimanu električnih kamiona

| 3 min
Koliki je doseg električnog kamiona? Odgovor na ovo i druga pitanja o akumulatorima, dosegu i utjecaju na vozača saznajte ovdje.
Stanica za punjenje
Na doseg akumulatora u električnom kamionu utječu mnogi od istih čimbenika koji utječu na potrošnju goriva u dizelskom motoru.

Koji je doseg električnog kamiona s punim akumulatorom?

Doseg tegljača 4x2 s prosječnom težinom od 30 tona približno je 300 km. No, ovisno o specifikaciji i primjeni, doseg može biti znatno veći jer na njega utječu mnogi čimbenici. 
 

Kako vremenske prilike utječe na doseg električnog kamiona?

Loše vrijeme poput kiše, niske temperature i jakog čeonog vjetra povećat će potrošnju energije i stoga skratiti doseg vozila i to na isti način na koji bi ti uvjeti povećali potrošnju goriva u konvencionalnom vozilu s dizelskim pogonom.
 

Kako ponašanje vozača utječe na doseg kamiona?

U urbanim i regionalnim okruženjima dobro obučeni vozač može potrošiti oko 20 posto manje energije od loše obučenog vozača. Optimalna tehnika vožnje dobro je predviđanje uz minimalno kočenje i ubrzanje, slično kao kod konvencionalnog vozila s dizelskim pogonom. Najznačajnija razlika je u tome što se kod električnog kamiona lagano kočenje još važnije jer se energija obnavlja i pohranjuje u akumulatoru vozila, čime se proširuje domet.
 

Kako kočenje uteče na akumulator?

Kinetička energija iz kretanja vozila obnavlja se i koristi za punjenje akumulatora. To će pomoći povećati domet.
 

Postoje li neki drugi čimbenici koji utječu na doseg akumulatora?

Karoserijska oprema vozila mogla bi imati značajan utjecaj ako koristi energiju iz akumulatora kamiona. Na primjer, miješalica za beton potrošit će daleko više energije od suhe kutije. Težina vozila također će imati značajan utjecaj, kao i topografija ceste, slično kao što ima i kod konvencionalnog dizelskog kamiona.
 

Što se događa s akumulatorom kada je vozilo zaustavljeno?

Potrošnja energije kad se vozilo ne kreće ograničena, osim ako pogonska linija također ne pokreće funkcije koje troše puno energije, kao na primjer miješalice za beton.
 

Može li korištenje električnih uređaja ili punjenje mobitela utjecati na doseg akumulatora?

Ne, najveći dio energije pohranjene u akumulatoru koristi se za pogon. Potrošnja energije iz pomoćnih sustava kao što su grijanje, hlađenje, pumpe ili bilo koji drugi potrošački uređaj neznatna je u usporedbi s onim što se troši za pogon. Primjerice, pametni telefon sadrži mnogo manje od 0,01 kilovatsat energije, dok se u vozilu može pohraniti preko 500 kWh.
 

Što će se dogoditi ako se isprazni akumulator kamiona?

Energetski status akumulatora može se pratiti na instrumentnoj ploči i daljinski u svakom trenutku, ali ako se približi nuli, vozač će biti obaviješten, a raspoloživa snaga će se smanjiti, što će utjecati na vozna svojstva.
 

Vezani članci