TRUCKS

Lars Mårtensson
2022-09-09
5.5 min
Elektromobilnost
Author
Lars Mårtensson
Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

7 uobičajenih mitova o baterijama električnih kamiona

Danas postoji mnogo zabluda i nesporazuma povezanih s električnim kamionima. Mnogi od njih uključuju baterije i njihov utjecaj na okoliš. Kako bismo mogli donositi informirane odluke i ulaganja, važno je znati razlikovati činjenice od mitova

Transformacija prometnog sektora na održiv način radi usklađivanja s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama izazov je koji će zahtijevati donošenje odluka i propisa na državnoj razini tijekom sljedećeg desetljeća. U međuvremenu, elektrifikacija transporta i asortiman modela teških vozila bez emisija nastavljaju se širiti. Baterije su važan dio tog procesa, ali koliko su one održive?
 

Evo popisa uobičajenih mitova o baterijama električnih kamiona:
 

1. Baterije električnih kamiona imaju veći utjecaj na klimu u usporedbi s dizelskim kamionima tako da se još ne isplati ulagati u električne kamione.

Utjecaj električnog kamiona na klimu i okoliš vrlo je nizak kada je kamion u uporabi, ali je nešto veći tijekom proizvodnje. To je stoga što je proces proizvodnje baterijskih ćelija vrlo energetski intenzivan, a kao rezultat toga utjecaj proizvodnje električnog vozila na okoliš znatno je veći od njegovog dizelskog ekvivalenta. Ali ako električni kamion radi na struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, tada će njegov utjecaj na okoliš biti manji od dizelskog kamiona već nakon prijeđenih 100.000 km, što je često manje od godinu dana.

 

 

Zbog toga je važno napraviti procjenu životnog ciklusa koja uzima u obzir utjecaj na okoliš tijekom cijelog životnog vijeka vozila, a ne samo u fazi proizvodnje. Istovremeno se mnogo ulaže u proizvodnju baterija sa 100 % obnovljivom energijom i mnogo je mjerljivog napretka postignuto u posljednjih nekoliko godina.

2. Ograničena dostupnost zelene energije znači da punjenje električnih vozila neće biti ekološki prihvatljivo.

Klimatske prednosti električnog vozila ovise o pristupu zelenoj električnoj energiji. Neće biti klimatskih koristi u državama koje nemaju nikakav pristup politici zelene električne energije. Ali postoji nekoliko drugih važnih ekoloških čimbenika koje treba imati na umu kod električnih vozila. Na primjer: odsutstvo ispušnih plinova, smanjenje buke, bolje radno okruženje, značajno poboljšanje kvalitete zraka neposredne okoline i mogućnost prijevoza robe u zonama bez emisija.

 

A dostupnost zelene električne energije u cijelom svijetu raste. U 2020. godini udio obnovljivih izvora energije u EU povećao se na 37 % s 34 % u 2019., a globalni udio obnovljivih izvora energije porastao je na 29 % s 27 % u 2019. U 2021. rast obnovljive električne energije ubrzavao se brže nego ikada u cijelom svijetu. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), obnovljivi izvori energije trebali bi činiti gotovo 95 % povećanja globalnog energetskog kapaciteta do 2026. godine.

3. Nije moguće ponovno upotrijebiti i reciklirati baterije električnih kamiona.

I jedno i drugo danas je moguće, a razvoj i ulaganja u ovom području rastu zajedno brojem baterija. Postoje i novi zakoni diljem svijeta, uključujući Direktivu o baterijama u Europi koja naglašava odgovornost proizvođača po pitanjima ponovne upotrebe i recikliranja. Nakon što kapacitet baterije kamiona dosegne određeni prag, njime se može upravljati na ruti s dovoljno kratkim dometom ili se baterija može premjestiti u vozilo s manje zahtjevnim zadacima.

 

Kada kapacitet baterije padne ispod upotrebljivosti, postoji nekoliko opcija. Na primjer, obnavljanje baterije kako bi se ona vratila u prvobitno stanje. Očekuje se da će obnavljanje baterija ili njihova ponovna uporaba u stambenim ili industrijskim skladištima energije također biti jedna od velikih primjena. Recikliranje će biti posljednji korak u kojem će se iskoristiti vrijedni materijali baterije.   

4. Bolje je pričekati buduća ulaganja u zelene kamione ili dok kamioni na vodikove gorivne ćelije ne zamijene električne kamione na baterije.

Baterijsko električno vozilo i električno vozilo s tehnologijom gorivnih ćelija dopunjavaju jedno drugo: potrebne su nam obje tehnologije kako bi se zadovoljili izazovi koji nas čekaju. Najbolja rješenja razlikuju se za različite vrste prijevoza, potrebe kupaca i preduvjete lokaliteta kao što je infrastruktura.

Za zadatke koji troše najviše energije, kao što su transport teških tereta i transport na duge relacije, alternativa su električni kamioni s vodikovim gorivnim ćelijama bez emisija ispušnih plinova koji zadovoljavaju dugoročne zahtjeve za produktivnošću i održivošću. Iako električni kamioni s gorivnim ćelijama još nisu u potpunosti dostupni, bit će sve dostupniji u nadolazećim godinama. S druge strane, baterijski električni kamioni već su vrlo konkurentni i za samo nekoliko godina mogu postati isplativiji od dizelskih kamiona.

Energetski kapacitet baterija važan je čimbenik po pitanju dometa baterijskog električnog vozila. Uz kontinuirani razvoj baterija i rastuću infrastrukturu za punjenje danas se baterijskim električnim kamionima može obavljati velik dio teretnog prijevoza u Europi. Iz više razloga, među kojima je i klima, ne treba čekati daljnja zelena ulaganja.

5. Postoje kršenja ljudskih prava u procesu proizvodnje baterija

Električne baterije proizvode se od različitih sirovina, a mnoge od njih dolaze iz rudnika. Važna komponenta uobičajena u litij-ionskim baterijama jest kobalt. Dobavljanje ovog materijala izazvalo je kontroverze tijekom posljednjih nekoliko godina zbog kršenja radnih i ljudskih prava u državama poput Demokratske Republike Kongo, o čemu je izvijestio Amnesty International. Već nekoliko godina dionici automobilske industrije rade zajedno kako bi osigurali sljedivost u nabavnom lancu i da njihovi dobavljači poštuju ljudska prava, okoliš i poslovnu etiku.

6. Učinkovitost baterije smanjuje se po hladnom vremenu, što električne kamione čini manje isplativom opcijom.

Utjecaj je manji nego što se misli. Za neke kamione postoje značajke koje pomažu u održavanju optimalne temperature akumulatora (+25 stupnjeva Celzija) na početku dana.
Za Volvo Trucks, prema primjeru , gubitak dometa pri temperaturi od -10 stupnjeva Celzija iznosi oko 3 %. Na -20 stupnjeva Celzija pada za oko 10 %. Dobro je imati na umu da hladno vrijeme povećava potrošnju energije bez obzira na pogonski sklop zbog grijanja kabine i time uvijek utječe na domet vozila.

7. Nema dovoljno sirovina minerala za proizvodnju baterija ako se u potpunosti prijeđe na električni pogon.

Postoji dobar razlog da proizvođači budu zabrinuti zbog pristupa mnogim mineralima. Kratkoročno se ne očekuje da će to biti problem, ali dugoročno postoji potreba za traženjem alternativnih minerala, smanjenjem potrebnih količina i povećanjem upotrebe recikliranih materijala.

Mnoge tvrtke formuliraju ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova kako bi se uskladile s odredbama Pariškog sporazuma, a baterijski električni kamioni jedno su od sredstava za postizanje tih ciljeva.

Ovdje možete pročitati više o baterijama i električnim kamionima te izračunati ukupni utjecaj na okoliš svog kamiona.