TRUCKS

Anna Wrige Berling
2024-01-22
Tehnologija i inovacije Sigurnost
Author
Anna Wrige Berling
Direktorica odjela za sigurnost prometa i proizvoda u tvrtki Volvo Trucks

3 načina za poboljšanje vidljivosti za vozače i sigurnosti na cesti

Što je vozačevo vidno polje šire, to je vožnja sigurnija i za vozača i za ostale sudionike u prometu. Zbog toga je maksimalno povećanje vidljivosti za vozače ključni cilj u razvoju novih kabina za kamione Volvo. 

 

Postoji više načina na koje se može poboljšati vidljivost za vozače, uključujući bolji dizajn kabine, veće prozore i vizualna pomagala kao što su retrovizori i kamere. Sustavi aktivne sigurnosti i upozorenja za vozača igraju ključnu ulogu u obavještavanju vozača o potencijalnoj opasnosti u blizini njihovog vozila.

 

Koja je razlika između izravne i neizravne vidljivosti? 

Izravna vidljivost odnosi se na ono što se može vidjeti u nečijem izravnom vidnom polju. Neizravna vidljivost, s druge strane, predstavlja ono što se može vidjeti putem instrumenata: odnosno retrovizora i kamera.

 

„Općenito vrijedi da je izravna vidljivost bolja od neizravne”, kaže Anna Wrige Berling, direktorica odjela za sigurnost prometa i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks. „To je zato što je izravna vidljivost intuitivnija, u smislu toga da vozač gleda tamo kamo bi trebao gledati. Međutim, važni su i instrumenti neizravne vidljivosti s pomoću kojih se mogu vizualizirati područja koja se ne mogu vidjeti izravno. U konačnici, radi se o postizanju optimalne ravnoteže između izravne i neizravne vidljivosti kako bi se postiglo najšire moguće vidno polje.”

Kamere i sustavi podrške vozaču imaju velik potencijal. Poboljšavaju vidljivost i ističu rizična područja, a mogu pomoći i u usmjeravanju pažnje vozača tamo gdje je najpotrebnija.”

Kako kabine s niskim ulazom poboljšavaju izravnu vidljivost

Jedan učinkovit način maksimalnog povećanja izravne vidljivosti za vozača u urbanim područjima predstavlja upotreba kabine s niskim ulazom. Spuštanjem vozača u razinu očiju s okolinom postiže se da su oni u mnogo boljem položaju da vide pješake, bicikliste i druga vozila.

 

Ranije ove godine, kompanija Volvo Trucks u svoj je asortiman modela s niskim ulazom dodala novi model Volvo FM s niskim ulazom. Budući da se radi o električnom vozilu, nepostojanje dizelskog motora omogućuje pomicanje položaja vozača prema dolje i prema naprijed. Rezultat je izuzetno pogodan i za gradski i za regionalni prijevoz. Kamion Volvo FM s niskim ulazom također je jedno od rijetkih vozila koje je dobilo ocjenu od pet zvjezdica prema standardu London Direct Vision*.

 

Osim toga izvedena su i poboljšanja modela Volvo FE s kabinom s niskim ulazom koji sada ima nove, tanje bočne retrovizore koji poboljšavaju izravnu vidljivost za do 10 %. Oba modela mogu biti opremljena i dodatnim prozorima na strani suvozača.

Zamjenom bočnih retrovizora sustav nadzora s kamerama povećava izravnu vidljivost na bočnim stranama vozila.

Koje su prednosti upotrebe kamera za poboljšanje vidljivosti?

Općenito, kamere mogu pokriti područja oko kamiona koja se ne mogu vidjeti niti izravno niti putem retrovizora. Od nedavno kamere mogu i zamijeniti neke retrovizore i ponuditi vrhunsku vidljivost. Na primjer, jedna od najnovijih značajki tvrtke Volvo Trucks jest novi sustav nadzora s kamerama koji može zamijeniti bočne retrovizore na modelima Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX. Na taj se način poboljšava izravna vidljivost na bočnim stranama vozila, što je vrlo korisno na raskrižjima i kružnim tokovima. Osim toga, sustav za nadzor s kamerama ima i infracrvene značajke i mogućnost noćne vidljivosti, što osigurava superiornu vidljivost u usporedbi s konvencionalnim retrovizorima pri vožnji u mraku. Može se aktivirati čak i kada vozilo miruje, što povećava osobnu sigurnost vozača dok je parkiran preko noći.

Zamjenom bočnih retrovizora sustav nadzora s kamerama također omogućuje kompaniji Volvo Trucks premještanje njihove jedinstvene kamere suvozačevog kuta u viši položaj. To znači još bolju vidljivost na suvozačevoj stranu, što se može pokazati neprocjenjivim za uočavanje pješaka i biciklista te za navigaciju kroz gusto naseljena područja, gužvu i uske ceste.

Sustavi podrške vozaču kao što su Upozorenje o otvaranju vrata i Podrška za izbjegavanje bočnog sudara mogu pomoći upozoriti vozača na druge sudionike u prometu u rizičnim područjima u blizini kamiona.

Kako sustavi upozorenja doprinose sigurnosti

Iako izravno ne poboljšavaju vidljivost, sustavi aktivne sigurnosti i upozorenja za vozače igraju ključnu ulogu u povećanju svjesnosti vozača o njihovoj okolini i pomažu im usmjeriti pažnju na potencijalne opasnosti.

 

Na primjer, Upozorenje o otvaranju vrata osmišljeno je da upozori vozača na bicikliste i pješake koji prolaze prije otvaranja vrata kabine. Pomoć za otkrivanje u blizini sprijeda otkriva pješake i bicikliste koji se kreću malim brzinama ispred kamiona, a Podrška za izbjegavanje bočnog sudara osmišljena je za otkrivanje drugih vozila prilikom mijenjanja prometne trake, kao i pješaka i biciklista s bočnih strana vozila.

„Kao vozač morate gledati toliko različitih stvari odjednom, tako da nije uvijek riječ o tome da vozači ne vide, već da ne gledaju u pravom smjeru u pravo vrijeme”, kaže Anna. „Kamere i sustavi podrške vozaču imaju velik potencijal. Poboljšavaju vidljivost i ističu rizična područja, a mogu pomoći i u usmjeravanju pažnje vozača tamo gdje je najpotrebnija.”


* Standard za izravnu vidljivost London Direct Vision uveden je 2021. i odnosi se na ono što vozač može vidjeti izravno iz svoje kabine (isključujući retrovizore i kamere). Kako bi se kvalificirala za dozvolu za vožnju u Velikom Londonu bez preinaka na kamionu, sva teška vozila koja ulaze u Veliki London prema standardima moraju imati najmanje jednu zvjezdicu. Ti će standardi u listopadu 2024. biti podignuti na tri zvjezdice. Oba modela s kabinom s niskim ulazom, Volvo FM i Volvo FE, mogu se specificirati za postizanje ocjene od pet zvjezdica. 

Da biste saznali više o izazovima vidljivosti za kamione u gradskom prometu, možete pročitati sljedeći članak, u kojem se raspravlja o sljedećem:

  • Kako urbanizacija i e-trgovina čine pitanje sigurnosti kamiona aktualnijim.
  • Zašto se državna i prometna nadzorna tijela sve više usredotočuju na poboljšanje sigurnosti vožnje kamiona u gradovima.
  •  Kako se kamioni prilagođavaju za poboljšanje sigurnosti na gradskim ulicama.