TRUCKS

Anna Wrige Berling
2022-05-18
4.5 min
Sigurnost
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Što trebate znati o ažuriranim sigurnosnim propisima EU-a za kamione

Od srpnja 2024.* svi novi kamioni koji se prodaju u EU-u moraju biti u skladu s ažuriranom Uredbom o općoj sigurnosti (GSR). Uredba zahtijeva raspon obaveznih naprednih sigurnosnih značajki. Što je Uredba o općoj sigurnosti i kako će utjecati na vaše prijevozno poduzeće?

2019. godine Uredba o općoj sigurnosti ažurirana je kao rezultat novih sigurnosnih inovacija u automobilskoj industriji koje mogu pomoći u smanjenju rizika od nesreća uzrokovanih ljudskom pogreškom. Ažuriranje znači da postoji niz sustava aktivne sigurnosti koji podržavaju vozače, a koji će od srpnja 2024. postati obavezni u novim kamionima.
 

Cilj je pomoći Europskoj uniji da ispuni Viziju nulte stope nesreća – njezin dugoročni cilj nulte stope smrtno stradalih i teško ozlijeđenih na europskim cestama do 2050. godine.
 

Značajke aktivne sigurnosti uglavnom su usmjerene na održavanje pažnje i budnosti vozača. Neke od njih već su u nekom obliku ugrađene u brojne kamione.
 

Od čega se sastoji Uredba o općoj sigurnosti za teške kamione?

Potrebno je ukupno 11 značajki aktivne sigurnosti. Osam od njih postat će obavezne za nove kamione od srpnja 2024. Preostale će tri postati obavezne 2026. i 2029. godine. Značajke uključuju sljedeće:


1. Signal za zaustavljanje u nuždi
: trepereće stop svjetlo (ili slično) koje drugim sudionicima u prometu iza kamiona signalizira da kamion brzo usporava ili jako koči. 

2. Podaci o vožnji unatrag
: tehnologije, kao što su kamera ili senzori, koje vozaču pružaju pregled predmeta i ljudi iza kamiona.

3. Sustav za nadzor tlaka u gumama:
sustav koji nadzire tlak u gumama i u stvarnom vremenu izvještava vozača o gubitku tlaka u gumama.

4. Inteligentna pomoć pri kontroli brzine:
sustav koji aktivno nadzire brzinu i upozorava vozača ako prekorači ograničenje brzine kako bi ga potaknuo na usporavanje.

5. Sustav za obavješćivanje vozača o mrtvom kutu:
sustav koji upozorava vozača na bicikliste koji voze uz njega ili prelaze ispred njega.

6. Sustav za obavješćivanje pri polasku vozila:
sustav koji prije polaska ili prilikom spore vožnje upozorava vozača ako se ispred vozila nalaze ranjivi sudionici u cestovnom prometu.

7. Olakšavanje ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola
: promjena pravila zahtijeva standardizirano sučelje za uređaje za blokadu u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola (uređaji za alkotest) u vozilima.

8. Praćenje budnosti i pozornosti:
sigurnosni sustavi za procjenu budnosti vozača koji, na primjer, prate koliko dugo osoba vozi i upozoravaju vozača da napravi pauzu kada je to potrebno.

9. Prepoznavanje i sprječavanje gubitka koncentracije
: sigurnosni sustav upozorenja koji može prepoznati razinu koncentracije koju vozač obraća na situaciju i po potrebi ga upozoriti. Predviđeno je uvođenje u kasnijoj fazi 2026. godine.

10. Poboljšana izravna vidljivost s vozačeva položaja:
posebni zahtjevi za poboljšanje „izravne vidljivosti” (ono što vozači mogu vidjeti izravno kroz prozore vozila) i uklanjanje mrtvih kutova. Cilj novih standarda je omogućiti vozačima da brže i jednostavnije uoče bicikliste i pješake. Predviđeno je uvođenje u kasnijoj fazi 2029. godine.

11. Uređaj za snimanje podataka o događaju (nesreći):
uređaj za snimanje podataka o nesreći; „crna kutija”. Predviđeno je uvođenje u kasnijoj fazi 2029. godine.

 

Zašto je Uredba o općoj sigurnosti važna?

Zato što će spasiti živote. EU procjenjuje da će nova uredba spriječiti najmanje 25.000 smrtnih slučajeva na cesti do 2038. godine.


Jedan od ključnih ciljeva je smanjenje broja nesreća koje uključuju kamione i ranjive sudionike u cestovnom prometu. A cilj triju od predloženih značajki za kamione – sustav za obavješćivanje pri polasku vozila, sustav za obavješćivanje vozača o mrtvom kutu te novi standard za izravnu vidljivost je njihova zaštita.


Standardi za izravnu vidljivost (stavka 10. iznad), koji će se u fazama uvoditi od 2025. godine, uključuju posebne zahtjeve za poboljšanje vidljivosti vozača iz kabine. Dokazano je da bolja izravna vidljivost iz kabine smanjuje stopu nesreća i vrijeme reakcije vozača. Novi standard za izravnu vidljivost izravno je inspiriran sličnim sustavom u Londonu, gdje se kamioni klasificiraju na temelju izravne vidljivosti iz kabine. Na taj način u grad smiju ući samo kamioni koji zadovoljavaju uspostavljeni standard.

 

Sigurnost vozača i kamiona u budućnosti

Uredba o općoj sigurnosti je dio opsežnijih nastojanja da se promet učini sigurnijim, uključujući bolje mapiranje rizika i ažurirana pravila o cestovnoj infrastrukturi, posebno za najugroženije sudionike u cestovnom prometu, pješake i bicikliste, u našim rastućim gradovima.

 

Slični sigurnosni propisi vjerojatno će se tijekom sljedećih godina primijeniti u drugim zemljama. Izvan EU-a, Norveška, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael već su odlučili slijediti novu Uredbu o općoj sigurnosti.
 

„Možemo očekivati da ćemo u budućnosti vidjeti više tehnologija aktivne sigurnosti koje će podržavati vozače kamiona, kao i sigurnije cestovne infrastrukture u gradovima. Gledajući dalje u budućnost, kamioni će postati inteligentniji i aktivniji kada je u pitanju sigurnost i imat će više značajki koje će intervenirati, a ne samo informirati. Međutim, i dalje će postojati jasna potreba za uravnoteženjem tih tehnologija s dobro obučenim vozačem. Iako su sustavi aktivne sigurnosti koji podržavaju vozača i smanjuju posljedice ljudske pogreške od ključne važnosti, vozač je i dalje najvažniji sigurnosni sustav u kamionu”, kaže Anna Wrige Berling, direktorica odjela za sigurnost prometa i proizvoda, Volvo Trucks.
 

*Za nove vrste kamiona od srpnja 2022. i za registracije novih kamiona od srpnja 2024.

Ovdje možete pronaći više informacija o ažuriranoj Uredbi o općoj sigurnosti EU-a