TRUCKS

Anna Wrige Berling Anna Theander
2022-06-02
4 min
Sigurnost
Authors
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks
Anna Theander
Leader of Volvo Trucks Accident Research Team

5 načina za smanjenje rizika od nesreća u kojima sudjeluju kamioni i ranjivi sudionici u prometu

Svake godine u svijetu pogine oko 1,35 milijuna sudionika u prometu. Više od polovice njih ranjivi su sudionici u prometu (pješaci, biciklisti, vozači mopeda i motocikala). Kada ova vrsta nesreće uključuje teški kamion, vjerojatno će imati vrlo ozbiljne posljedice. Iako su razlozi nastanka ovih nesreća složeni i raznoliki, postupci vozača kamiona u prometu mogu pomoći u spašavanju života.

Gotovo trećinu* smrtnih slučajeva u nesrećama s teškim kamionima u EU čine pješaci, biciklisti, te vozači mopeda i motocikala. Prometne nesreće u kojima sudjeluju ranjivi sudionici u prometu i teški kamioni predstavljaju emotivno i izazovno područje za rješavanje.


„Razumijevanjem toga kako i zašto dolazi do ovih specifičnih vrsta prometnih nesreća možemo identificirati mogućnosti za poboljšanja sigurnosti u prometu i smanjiti broj ozljeda”, kaže Anna Theander, voditeljica Volvo Trucks tima za istraživanje nesreća.


Istraživanje o sigurnosti kompanije Volvo pokazuje da su neki od najkritičnijih elemenata za smanjenje broja nesreća: poboljšanja u sustavima aktivne sigurnosti kamiona, bolja cestovna infrastruktura i povećana svijest o riziku kod ranjivih sudionika u prometu.


Ljudski faktor, primjenjiv na sve sudionike u prometu, važna je stavka. Način na koji vozač predviđa i reagira na situacije koje uključuju ranjive sudionike u prometu, posebno u prometnim urbanim područjima, može imati veliki utjecaj na rizik od ove vrste nesreće.


„Vozač je i dalje najvažniji sigurnosni sustav u kamionu. Dobro obučen i pažljiv vozač koji razumije rizike čini veliku razliku”, kaže Anna Wrige Berling, direktorica odjela za sigurnost prometa i proizvoda, Volvo Trucks.


Evo nekoliko praktičnih savjeta koji vozačima mogu pomoći smanjiti rizik od ove vrste nesreće:   

 

5 savjeta o tome kako smanjiti rizik od sudara s pješacima, biciklistima i vozačima motocikala:

1. Uvijek pretpostavite da ranjivi sudionici u prometu nisu svjesni mrtvih kutova kamiona

Istraživanje o sigurnosti kamiona koje uključuje ranjive sudionike u prometu pokazalo je da pješaci, biciklisti i vozači motocikala jednostavno nisu svjesni poteškoća s kojima se vozači kamiona suočavaju kada pokušavaju percipirati sve što se događa oko kamiona u prometnim gradovima. Nadalje, većina ranjivih sudionika u prometu ne zna kako će se kamion s dužom prikolicom ponašati pri skretanju u prometnom okruženju. Iz ovih razloga nikada nemojte pretpostavljati da će ranjivi sudionici u prometu izbjegavati rizična područja i mrtve kutove.


2. Budite svjesni najčešćih tipova nesreća koje uključuju ranjive sudionike u prometu

Važno je pripremiti se za nepredvidivo i rizično ponašanje ranjivih sudionika u prometu. Postoje tri situacije koje se ističu i najčešće su u urbanim sredinama:

  • Sudari kamiona koji skreću udesno u prometu desnom stranom i ulijevo u prometu lijevom stranom i s ranjivim sudionicima u prometu, posebice biciklistima.
  • Sudari s prednje strane kamiona s pješacima koji prelaze cestu.
  • Sudari s pješacima pri vožnji unatrag.


3. Unaprijed procijenite cestu ispred sebe

Razmislite o tome kako prilazite raskrižjima i odlučite kako ćete skrenuti na najsigurniji mogući način. Budite oprezni i fizički se pomičite kako biste imali bolji pregled. Prilagodite brzinu u prometnim urbanim područjima – malo je vjerojatno da će to utjecati na vrijeme isporuke.


4. Pripremite se za sigurniju vožnju u gradovima

Ostavite si vremena za podešavanje sjedala i ogledala. Provjerite jesu li retrovizori i prozori čisti, nemojte zaklanjati pogled monitorima i osobnim predmetima. Prije početka vožnje provjerite jesu li svi sigurnosni sustavi kamiona, uključujući i kamere, uključeni i funkcionalni.


5. Zapamtite – vi ste najvažniji sigurnosni sustav

Sigurnosni sustavi i kamere vašeg kamiona vrijedan su oblik potpore vozaču. No vozač koji aktivno procjenjuje opasnosti i uvjete na cesti i dalje je najvažniji sigurnosni sustav u kamionu.


Što se poduzima kako bi se smanjio rizik od nesreća u kojima sudjeluju kamioni i ranjivi sudionici u prometu?

Očekuju nas velike promjene u bliskoj budućnosti. Ažurirana Uredba o općoj sigurnosti EU-a postavit će zahtjeve za više sustava aktivne sigurnosti na svim novim kamionima od srpnja 2024- Sustavi će biti usmjereni na mrtve kutove kamiona na prednjoj, bočnoj i stražnjoj strani te upozoriti vozača kada ranjivi sudionik u prometu uđe u rizično područje. Od siječnja 2029. proizvođači kamiona također će morati osigurati bolju izravnu vidljivost za vozače.


Osim toga, zakoni za napredne sustave kočenja u nuždi trenutačno se revidira kako bi uključio i automatsko kočenje kada pješaci prelaze cestu i ulaze u rizično područje. Napreduju i šire inicijative, kao što su poboljšanja cestovne infrastrukture, suradnja unutar industrije i dublje istraživanje sigurnosti prometa koje razmatra složene uzroke nesreća s ranjivim sudionicima u prometu.


„Općenito gledano, izgledi za budućnost su pozitivni – i uz pomoć vozača osviještenih po pitanju sigurnosti zajedno ćemo smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozbiljnih ozljeda uzrokovanih ovom vrstom nesreća”, kaže Anna Wrige Berling, direktorica odjela za sigurnost prometa i proizvoda, Volvo Trucks. 


* Europska služba za praćenje sigurnosti na cestama (European Road Safety Observatory, ERSO), činjenice i brojke: Autobusi / autobusi za dugolinijski promet / teška teretna vozila – 2020.