TRUCKS

Volvo Trucks
2022-11-16
3 min
Elektromobilnost
Author
Volvo Trucks

Kamioni na gorive ćelije – kada i zašto su nam potrebni?

Danas se mnogo priča o kamionima na gorive ćelije. Daniel Bergstrand, voditelj proizvoda za kamione s gorivim ćelijama u kompaniji Volvo Trucks dobro je informiran o ovoj temi. Poslušajmo njegovo mišljenje o najnovijim dostignućima – i o tome zašto su ovi kamioni potrebni u transportnoj industriji.


Što je kamion s vodikovim gorivim ćelijama?

Kamion s gorivim ćelijama električni je kamion koji proizvodi električnu energiju iz gorivih ćelija koje napaja vodik pohranjen u spremnicima u kamionu. Vodik i kisik u gorivoj ćeliji spajaju se kroz elektrokemijsku reakciju kojom se proizvodi električna energija, toplina i voda. To je velika razlika u usporedbi s baterijskim električnim kamionom koji energiju dobiva iz baterija koje se pune preko vanjskog izvora električne energije.


Kada ima smisla da prijevoznička tvrtka odabere kamion s gorivim ćelijama?

Kamioni na gorive ćelije posebno će biti prikladni za prijevoz na veće udaljenosti i teške, energetski zahtjevne zadatke. Također će biti pametan izbor kada nema vremena za punjenje baterije, na primjer na kamionima koji rade 24 sata dnevno. Štoviše, kamioni s gorivim ćelijama mogu biti dobra opcija u zemljama i regijama u kojima nije moguće brzo napuniti akumulatorski električni kamion zbog ograničenja električne mreže.

Daniel Bergstrand voditelj je proizvoda za kamione s gorivim ćelijama u kompaniji Volvo.

Koje su najveće prednosti tih kamiona?

Najočitija je prednost upotreba tehnologije bez emisija, koja omogućuje prijevoz na velike udaljenosti bez emisija ispušnih plinova osim vode. Domet i vrijeme punjenja goriva vrlo su impresivni budući da domet kamiona s gorivim ćelijama može biti do 1000 km, a punjenje gorivom obavlja se za manje od 15 minuta.


Kamion na gorive ćelije pokreće vodik. Danas se puno priča o vodiku, zašto je to tako?

Vodik pruža mogućnost skladištenja energije. To znači da se može, na primjer, koristiti za skladištenje energije iz neravnomjerno proizvedenih obnovljivih izvora kao što su energija vjetra i sunca, koja se inače može potrošiti samo kad je proizvedena. To je izvrsna prilika za smanjenje ili uklanjanje štetnog utjecaja na okoliš.

Mnoge će industrije, poput industrije čelika i kemijske industrije, zahtijevati vodik proizveden iz obnovljivih izvora energije kako bi se mogle prebaciti na klimatski neutralnu proizvodnju. Stoga je široko rasprostranjeno mišljenje da će vodik u budućnosti biti dostupan u velikim količinama, što će također koristiti transportnoj industriji.

The range of a fuel cell truck can be up to 1,000 km and refueling is done in less than 15 minutes.

Koliko ćemo kamiona na gorive ćelije vidjeti na cestama u budućnosti?

To je danas teško predvidjeti. To ovisi, između ostalog, o razvoju tehnologije, pristupu vodiku i njegovoj cijeni, kao i o političkim odlukama povezanim s porezima i zakonodavstvom.
 

Dokle je kompanija Volvo stigla s razvojem kamiona s gorivim ćelijama i koje su ključne prekretnice pred nama?

U ovom trenutku izvodimo ispitivanja naših kamiona s gorivim ćelijama na našoj ispitnoj stazi, što je vrlo uzbudljivo. Testove na javnim cestama počet ćemo provoditi 2023., a 2025. započet ćemo s odabranim pilot projektima za kupce. Puštanje u prodaju naših kamiona s gorivim ćelijama dogodit će se tijekom druge polovice ovog desetljeća, tako da još uvijek imamo dosta posla.

Ali prijevoznici ne moraju čekati da započnu svoje putovanje prema transportu bez emisija. Volvo već danas nudi kompletan asortiman baterijskih električnih kamiona koji su vrlo konkurentni. Oni će i dalje biti vrlo važni za smanjivanje ugljičnog otiska transportne industrije i nakon što kamioni s gorivim ćelijama postanu dostupni. Još su jedna opcija za smanjenje ugljičnog otiska u transportu naši trenutačno dostupni kamioni koji rade na obnovljiva goriva, kao što su bioplin i HVO (hidrogenirano biljno ulje). 

Saznajte više o kamionima s gorivim ćelijama