TRUCKS

Michael Gudmunds
2022-05-26
4 Mins
Elektromobilnost
Author
Michael Gudmunds
Energy Storage System Strategy Director

Koliko dobro planiranje može povećati doseg električnog kamiona

Kada ulažete u električne kamione, od ključne je važnosti dobro isplanirati rute i operacije. Ako to izvedete učinkovito, prijelaz na električnu energiju bit će vam jednostavan i povećat ćete doseg električnog kamiona.

Električni kamioni imaju mnoge prednosti – najistaknutije su čišći i tiši prijevoz s nižim emisijama i manjim vibracijama, što ne samo da je dobro za okoliš, već stvara i udobnije radno mjesto za vozača. A električni kamion omogućuje sve to, uz jednaku snagu i vozne karakteristike kao i dizelski kamion. Međutim, postoje neka ograničenja poput ograničenog kapaciteta akumulatora i potrebe za planiranjem vremena punjenja. Ali dobro planiranje rute može pomoći u ublažavanju – pa čak i prevladavanju – nekih od ovih izazova.

Prvi je korak
procijeniti trenutačne rute i potrebe. Koja je težina nošenog tereta, koliko daleko morate voziti, koja je topografija rute? Svi ovi čimbenici utječu na to koliko će vam energije trebati i koji doseg će vaš kamion imati.
 

Drugi je korak izračunati kada i gdje će vam trebati više energije i koje su mogućnosti za punjenje.

Vrijeme i mjesto: Planiranje punjenja

Punjenje preko noći preporučuje se kada god je moguće, jer je to najisplativiji način punjenja vozila i to znači da ćete dan započeti s potpuno napunjenim vozilom. Ako vozite rutom s kratkim do srednjim udaljenostima i srednjim zahtjevima za potrošnju energije – kao što su prikupljanje otpada ili distribucija – tada vam jedno punjenje preko noći može biti dovoljno.

Za dulje rute morat ćete procijeniti u kojem će se trenutku baterija vašeg vozila isprazniti i zatim u plan rute implementirati zaustavljanje radi punjenja. To bi moglo uključivati instalaciju brzog punjača na nekoj od vaših lokacija ili punjenje na javnoj stanici za punjenje (kojih je na svim tržištima sve više).

Kako biste smanjili izgubljeno vrijeme, imajte na umu da je najbolje vrijeme za punjenje onda kada je vozilo već zaustavljeno, kao primjerice pri utovaru i istovaru, ili kada je vozač na pauzi. Brzi punjač može potpuno napuniti kamion za samo 90 minuta, ali je također moguće osigurati dovoljno energije za završetak rute s puno kraćim zaustavljanjem radi punjenja.

Pronalaženje optimalnog plana rute može uključivati preraspodjelu vaših stajališta, kako bi vozila stigla do stanice za punjenje kada je baterija blizu pražnjenja ili kada se vozač treba odmoriti.


Pametno planiranje otvara nove mogućnosti

Sa strateški postavljenim mjestima za punjenje električni kamion može prijeći mnogo veće udaljenosti. To je lakše postići ako vozilo vozi na fiksnoj ruti. Primjerice, postavljanje brzog punjača na gradilištu praktički bi omogućilo rad električnog kamiona 24 sata dnevno.

Električna vozila mogu se koristiti u regionalnom prijevozu. To se danas već radi, s kamionima koji imaju bruto kombiniranu težinu od do 60 tona, a omogućeno je postavljanjem brzih punjača na svakom kraju rute.


Prelazak na električnu energiju postajat će sve lakši

Kako se kapacitet litij-ionskih baterija nastavlja poboljšavati, tako će se povećavati i doseg električnih kamiona, što će omogućiti pokrivanje više ruta. Broj javnih punionica također brzo raste i očekuje se da će rasti još brže kako sve više država nudi poticaje za ulaganje u električni prijevoz.

Svi ovi trendovi znače veću fleksibilnost i jednostavnost po pitanju planiranja ruta i mogućnost pokrivanja više ruta za električne kamione. To je jedan od razloga zašto se očekuje drastičan porast broja električnih kamiona u sljedećih nekoliko godina. Ali već sada, uz postojeću tehnologiju i infrastrukturu, električni kamioni imaju puno toga za ponuditi – ako imate pravi plan.

 

Jeste li zainteresirani za dodavanje električnih kamiona u svoj vozni park? Više informacija pronađite ovdje.