TRUCKS

Mattias Hejdesten Anders Tenstam
2022-11-11
5.5 min
Ušteda goriva
Authors
Mattias Hejdesten
Senior Engineering Expert Aerodynamics.
Anders Tenstam
Technology Specialist Aerodynamics

Zašto je aerodinamika važna za vaš prijevoznički posao

Aerodinamički otpor ima veliki utjecaj na učinkovitost potrošnje goriva vašeg kamiona, posebno kada se kreće brzinom većom od 50 km/h. Ključ za smanjenje ovog utjecaja i smanjenje troškova goriva leži u razumijevanju načina na koji funkcionira aerodinamika kamiona.  


Kako aerodinamika kamiona utječe na učinkovitost potrošnje goriva?

Kada kamion prolazi kroz zrak, suprotstavlja mu se značajan aerodinamički otpor – sila kojom zrak djeluje na kamion. Otpor zraka javlja se pri bilo kojoj brzini vozila, ali njegov odnos prema brzini nije proporcionalan. Kada se brzina udvostruči, otpor zraka poveća se četiri puta. Ako se brzina utrostruči, otpor se povećava devet puta, i tako dalje.

To ima drastičan učinak na energetsku učinkovitost teškog kamiona, posebno kada vozi velikom brzinom na autocesti. U stvari, otpor zraka može biti odgovoran za čak jednu trećinu gubitaka goriva pri tipičnoj vožnji dizelskog kamiona na dugim relacijama. Za baterijske električne kamione gubici energije mogu doseći čak 50 posto. Aerodinamika kamiona stoga ima jedan od najvećih izravnih utjecaja na učinkovitost goriva i, sukladno tome, utjecaj na okoliš.

Protok zraka oko kamiona i načini za smanjivanje aerodinamičkog otpora

Kako bi se smanjio utjecaj otpora zraka, važno je odgoditi ili maksimalno smanjiti odvajanje strujanja zraka. Odvajanje strujanja zraka događa se kada se sloj strujanja zraka odvoji od površine kamiona i postane turbulentan. Što se ranije odvoji, ostavlja to veći trag iza kamiona, a time se povećava otpor tlaka.

Jedan je od načina za smanjenje odvajanja strujanja zraka brtvljenje otvora na prednjem dijelu kamiona, gdje je to moguće. Posebno osjetljivo područje predstavljaju prednji kutovi: tu čak i mali otvori mogu uzrokovati odvajanja strujanja zraka, što stvara značajan utjecaj na ukupni protok zraka.

„Kada se protok zraka približi kutu kamiona, zamislite to kao vožnju na vrtuljku. Morate se držati kako biste ostali na zakrivljenoj putanji. Isto je i s protokom zraka, osim što zrak nema ruke da se drži za površinu kao mi. Da bi ostao na površini, zrak se mora koristiti niskim tlakom”, kaže Anders Tenstam, tehnološki stručnjak za aerodinamiku u kompaniji Volvo Trucks.

Popunjavanje praznina na prednjem dijelu kamiona otvara i druga područja za poboljšanje, kao što su duži nastavci vrata kojima se smanjuje praznina u kutiji stepenice. Time se odgađa odvajanje strujanja jer zrak ima ravnu površinu za koju se može vezati.


Isti princip vrijedi i za proširenja blatobrana kojima se smanjuju razmak iznad kotača. Retrovizori kamiona također se mogu poboljšati zakrivljenim linijama i manjim otvorima na vrhu, a ako se umjesto retrovizora upotrijebe kamere-zrcala, smanjuje se prednja površina kamiona što rezultira manjim aerodinamičkim otporom.

As we look to the future, it is essential that trucks are as energy efficient as possible and advances in aerodynamics will have a major role to play

Važnost određivanja specifikacija vašeg kamiona s krovom kabine i bočnim deflektorima

Krovni deflektor najvažniji je aerodinamički uređaj za smanjenje potrošnje goriva. Iako to ovisi o vrsti rada, mnoge prijevozničke tvrtke s kamionima imat će koristi od krovnog deflektora, pod uvjetom da je odabran i postavljen tako da odgovara konfiguraciji prikolice. Osiguravanje optimalne visine je ključno – nedavna otkrića temeljena na simulacijama u kompaniji Volvo Trucks pokazuju da je moguće uštedjeti između dva do šest posto* goriva ako se pravilno postavi.

Vrsta prikolice koju upotrebljavate u vašim svakodnevnim zadacima također će utjecati na način rada vaše aerodinamičke opreme i na to koliko goriva ili energije možete uštedjeti. Na primjer, simulacije pokazuju da, kada su u kombinaciji, deflektor na krovu kabine i bočni deflektori kabine mogu smanjiti potrošnju goriva za čak četiri do pet posto* na tipičnoj dugoj vožnji.

Za operacije s različitim vrstama konfiguracija prikolica, količina će goriva koju možete uštedjeti varirati, ali će deflektori na krovu kabine i bočni deflektori i dalje imati pozitivan učinak. To je zato što kada se struja zraka otpusti sa stražnjeg dijela kabine, on se usisava u procjep između kabine i tereta, stvarajući značajan otpor zraka. Za zaštitu od neaerodinamičkog opterećenja od ovog uzorka strujanja zraka ključni su pravilno postavljeni krovni i bočni deflektori.
 

Budućnost aerodinamike kamiona

Napredak u virtualnoj simulaciji otvorio je nove mogućnosti za vizualizaciju i analizu aerodinamike i ponašanja protoka zraka oko kamiona. Parametri simulacije mogu se jednostavno prilagoditi i iznova pokrenuti u kratkom vremenu. Ovo je ubrzalo proces verifikacije i vrijeme potrebno za izlazak aerodinamičkih poboljšanja na tržište.

„To je područje koje se brzo razvija i stalno raste. Sada možete istražiti svaki detalj na kamionu koji želite kako biste stekli znanje o protoku zraka i poboljšali aerodinamičke performanse", kaže Mattias Hejdesten, inženjerski stručnjak za aerodinamiku u kompaniji Volvo Trucks.

Nedavno ažuriranje EU zakona o težini i dimenzijama za kamione kojim je uklonjeno ograničenje ukupne duljine od 16,5 metara omogućilo je i više slobode kada je u pitanju optimizacija aerodinamičkog oblika na vanjštini kamiona.

„Sve je to promijenilo način na koji proizvođači kamiona rade s aerodinamikom, a tvrtke koje se bave kamionima mogu u budućnosti očekivati više promjena dizajna”, kaže Mattias Hejdesten.

Nadalje, pitanje aerodinamike više nije samo pitanje smanjenje potrošnje goriva. Riječ je o povećanju energetske učinkovitosti, bez obzira na vrstu goriva na koje kamion radi, radi smanjenja utjecaja na okoliš.

Poboljšana aerodinamika posebno je važna za baterijske električne kamione koji imaju manje dostupne energije. Odabir prave opreme i aerodinamičkog dizajna prilikom određivanja specifikacija kamiona s dobavljačem stoga je jedan od najvažnijih načina za optimizaciju ruta i povećanje dometa.

„Kako gledamo u budućnost, ključno je da kamioni budu energetski što učinkovitiji, a napredak u aerodinamici imat će u tome glavnu ulogu”, kaže Anders Tenstam.

When air flow approaches a truck corner, think of it like a carousel fairground ride. You need to hold on to stay on the curved path. It’s the same with air flow, except it does not have hands to cling on to a surface like we do

Šest načina za poboljšanje ekonomičnosti potrošnje goriva optimizacijom aerodinamike kamiona

  1. Provjerite je li krovni deflektor na ispravnoj visini za konfiguraciju vaše prikolice.
  2. Razmislite o dodavanju bočnih deflektora kabine kako biste smanjili aerodinamički otpor.
  3. Kada god je to moguće prilagodite krovni deflektor teretu koji prevozite.
  4. Kako aerodinamički otpor raste s brzinom, razmislite o mogućem smanjenju prosječne brzine svojih kamiona.
  5. Razmotrite druge aerodinamičke dodatke koji mogu pomoći u smanjenju potrošnje goriva, kao što su spojleri na braniku, obloge šasije i proširenja blatobrana.
  6. Izbjegavajte dodatnu opremu za kamione, kao što su ukrasni branici, sirene i dodatna svjetla jer će ona povećati aerodinamički otpor.

 

*Temeljeno na operacijama prijevoza na dugim relacijama za kamione s tipičnim dizelskim pogonom i standardnom konfiguracijom prikolice te na opsežnim virtualnim simulacijama i istraživanju koje je provela kompanija Volvo Trucks. Stvarna potrošnja goriva ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su brzina vožnje, uporaba tempomata, specifikacije vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, vozačko iskustvo, održavanje vozila i vremenski uvjeti.

Saznajte više o aerodinamičkim prednostima