TRUCKS

Tatu Ljokkoi
2022-10-06
4 min
Ušteda goriva Svijet vozača
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Kako potaknuti vožnju kamiona s ekonomičnom potrošnjom goriva

Vozači kamiona igraju ključnu ulogu u većoj uštedi goriva svakog poduzeća: koji je najbolji način da ih održite motiviranim?

Različite tvrtke imaju različite metode za poticanje svojih vozača na učinkovitiju vožnju, a pronalaženje pravog rješenja uvelike će ovisiti o veličini tvrtke i njenim operacijama i zadacima. Kao voditelj razvoja vozača u kompaniji Volvo Trucks, Tatu Ljokkoi vidio je mnoge uspješne – i neuspješne – inicijative za motiviranje vozača. Prema njegovom iskustvu sve uspješne tvrtke dijele neke zajedničke karakteristike: jaku timsku kulturu, holistički pristup uštedi goriva i dugoročnu predanost postizanju cilja.


Zašto ušteda goriva zahtijeva timski rad

Vožnja kamiona u velikoj je mjeri usamljen posao, a svaki vozač ima vlastitu tehniku vožnje koja utječe na njegovu potrošnju goriva. Međutim, to ne znači da je potrošnja goriva individualna odgovornost. Tatu Ljokkoi vjeruje da je snažan timski duh neophodan.


„Potrebno je ujediniti cijelu tvrtku, uključujući menadžment”, kaže. „Ne možete samo delegirati odgovornost za učinkovitu potrošnju goriva trenerima vozača – uprava bi trebala biti aktivno uključena u svaki program obuke vozača kako bi svi bili potpuno usklađeni i uključeni. A onda je na njima da aktivno preispituju i prate napredak, pružajući poticaje i priznanja kada je to potrebno.”


Još jedan učinkovit način izgradnje timskog duha jest uključivanje vozača u proces postavljanja ciljeva i metoda za postizanje uštede goriva. To ih može osnažiti za preuzimanje odgovornosti za vlastiti razvoj i učiniti da se osjećaju dijelom tima.


Nagrade i poticaji: Rade li?

Bilo da se radi o novcu ili nekoj drugoj nagradi, nagrade i poticaji mogu biti učinkovit način za motiviranje vozača, no morate dobro razmisliti o tome kako je takav sustav osmišljen i implementiran. Jedna je od uobičajenih taktika usporediti vozače i jednostavno nagraditi one s najmanjom potrošnjom goriva, no to može imati neželjene posljedice.


„Postoji rizik da će ovakav sustav nagrađivanja motivirati samo one vozače koji već jesu stvarno učinkoviti, budući da oni jedini imaju dobre šanse za pobjedu”, objašnjava Tatu. „Istovremeno će manje vješti vozači – koji imaju najveći potencijal za uštedu goriva – bit će manje motivirani jer ne vide korist, a to je stvarno propuštena prilika.”


Postavljanje općeg cilja za cijelu tvrtku ili vozni park s ravnomjerno raspodijeljenim nagradama pomoći će stvoriti osjećaj timskog duha i potaknuti vozače da rade zajedno i pomažu jedni drugima.


Postavljanje pravih alata, procesa i ciljeva

Kako bi vozači bili motivirani, procesi praćenja i pregleda potrošnje goriva moraju biti dosljedni, vremenski usporedivi i transparentni. S obzirom na to da vozači imaju različite razine iskustva i mogu raditi s različitim teretima i na različitim rutama, nije uvijek pošteno ili točno međusobno uspoređivati vozače. Umjesto toga najbolje je usredotočiti se na praćenje vlastitih performansi tijekom vremena i identificirati vlastita pojedinačna područja za poboljšanje.


Dobar je način za to upotreba prilagođenog sustava za upravljanje voznim parkom. Tu možete dobiti informacije o različitim parametrima kao što su upotreba motora i mjenjača, prilagodba brzine, predviđanje i kočenje. Na taj način vozači sami mogu analizirati svoj način vožnje i vidjeti gdje imaju prostora za poboljšanja. Rezultati se zatim mogu pregledati u mjesečnim izvješćima. Povezivost i analiza podataka također se sve više upotrebljavaju za poticanje učinkovitije vožnje.  


Zašto je učinkovitost potrošnje goriva putovanje, a ne odredište

Obuka vozača važan je alat za pomoć vozačima u uštedi goriva, ali prečesto se smatra jednokratnim, brzim rješenjem. „Neki ljudi očekuju da će se nakon jednog treninga sve promijeniti preko noći, ali to se zapravo ne događa”, kaže Tatu.


„Obuka vozača odnosi se na upravljanje promjenama i implementaciju nove kulture tvrtke. To nije nešto što se događa jednom godišnje, to je nešto što uvodite u svoje dnevne rutine. Kada počnete razmišljati na taj način, vozači će lakše ostati usredotočeni i motivirani za napredak.”


Ukratko, ako učinkovitost potrošnje goriva prepustite samim vozačima, rezultati će biti mješoviti. Ali ako želite postići značajne i održive uštede goriva u cijeloj svojoj floti, trebali biste:

  • Okupiti sve zaposlenike u tim, sa zajedničkim ciljem i dogovorenom strategijom postizanja cilja.
  • Provjeriti jesu li uključeni svi, uključujući i menadžment.
  • Provesti program poticaja koji priznaje i nagrađuje cijeli tim, a ne samo pojedinačne vozače.
  • Uspostaviti jasne i dosljedne ključne pokazatelje uspješnosti (KPI).
  • Redovito pratiti izvješća i baviti se područjima za poboljšanje.
  • Imajte na umu da je vožnja s učinkovitom potrošnjom goriva kontinuirano putovanje, a ne kratkoročno rješenje.


Ako želite saznati više, pročitajte više o prednostima obuke za vozače ili o tome kako sustavi za upravljanje flotom mogu pomoći pri uštedi goriva.

Ili možete pročitati više o tome kako tehnologija doprinosi učinkovitijoj vožnji i kako to utječe na potrošnju goriva, mobilnost i sigurnost.