TRUCKS

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Ušteda goriva
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Pet savjeta za uštedu goriva i uštedu goriva za kamione

Čak i u dobrim vremenima, smanjenje potrošnje goriva kamiona ključno je za profitabilan posao. Ali kada imate posla s inflacijom, visokim cijenama energije i krizom troškova života, onda nijedna ušteda nije premala. Dobra je vijest da postoji mnogo toga što možete učiniti odmah kako biste poboljšali učinkovitost potrošnje goriva svog vozila.

1. Održavajte svoje vozilo i redovito ga servisirajte

  • Redovni servisi i održavanje: Servisni tehničari mogu vam pomoći identificirati probleme koji uzrokuju nepotrebnu visoku potrošnju goriva kao što su otpor kočnica i zaglavljena kočnica, začepljeni filtri zraka, ispuštanje tlaka i curenje goriva.
  • Kvaliteta goriva i ulja: Uvijek upotrebljavajte ispravno gorivo i ulje koje je naveo proizvođač. Uljna maziva služe za smanjivanje trenja, no ona se s vremenom troše, pa izostanak planiranog servisa može značiti nepotrebne gubitke energije. Pridržavajući se servisnih intervala za zamjenu ulja osiguravate rad motora s minimalnim gubicima energije. 
  • Ažuriranja vozila: Softver je sve važniji za poboljšanje performansi i učinkovitosti potrošnje goriva kamiona i njihovih motora, a proizvođači neprestano rade na ažuriranjima i poboljšanjima. Preporučujemo da se obratite svojoj lokalnoj radionici kako biste provjerili koje su nadogradnje softvera dostupne za vaš kamion.

       
        Saznajte više o tome kako dobro održavanje vozila može pomoći pri uštedi goriva.


2. Odaberite prave gume i provjerite geometriju kotača

  • Ispravne gume: Upotrebljavajte oznake i klasifikacije guma kako biste pronašli gume s malim otporom kotrljanja jer to može imati značajan utjecaj na potrošnju goriva. Na primjer, najnovije gume klase A imaju poboljšan gazni sloj, kao i materijale gume i bočnih stijenki koje pružaju manji otpor pri kotrljanju i trenju. Vjeruje se da gume klase C i D mogu pomoći smanjiti troškove kroz duži radni vijek, međutim često će ušteda goriva postignuta zahvaljujući gumama klase A nadmašiti troškove skraćenih intervala izmjene guma, posebno za kamione koji voze na velike udaljenosti.
  • Tlak u gumama: Nedovoljno napuhane gume povećat će otpor pri kotrljanju, a to će povećati potrošnju goriva. To će također pridonijeti povećanom trošenju guma.
  • Podešavanje geometrije kotača: Ako prednja i stražnja osovina nisu ispravno poravnate, stvara se značajno veći otpor kotrljanja, što ne samo da povećava potrošnju goriva, već i trošenje guma. Na standardnom tegljaču to može povećati potrošnju goriva do tri posto – čak i više ako nisu poravnate i osovine prikolice. Ako su sve osovine prikolice pogrešno poravnate, to može povećati potrošnju goriva do 15 posto. Poravnanje kotača može provjeriti i ispraviti servisni tehničar na vašem sljedećem planiranom servisu.

 

         Saznajte više o tome kako otpor kotrljanja utječe na potrošnju goriva.

3. Provjerite je li aerodinamika vašeg vozila optimalna

  • Dodajte krovni spojler i deflektore: Pri velikim brzinama krovni spojler može smanjiti potrošnju goriva do pet posto. Međutim, ako želite ozbiljno poboljšati aerodinamičke performanse, važno je provjeriti i podešavanje krovnog spojlera. Istraživanje tvrtke Volvo Trucks pokazalo je da se, ako se krovni deflektor montira 5 cm prenisko ili 10 cm previsoko, potencijalna ušteda smanjuje za do jedan posto. Iz tog razloga preporučujemo da se krovni spojler ugradi u servisnoj radionici.
  • Dodajte bočne obloge: Ako već nisu ugrađene, mogu uštedjeti do tri posto goriva.
  • Skinite nepotrebne vanjske dodatke: Dok vanjski dodaci, kao što su dodatna svjetla, poluge, gornje šipke i zračne sirene, mogu biti važni za vaše operacije, imajte na umu da oni utječu na protok zraka i potrošnju goriva, stoga vrijedi procijeniti je li baš svaki dodatak doista potreban.

         
         Saznajte više o tome kako aerodinamika i dodatna oprema za kamione utječu na potrošnju goriva.


4. Strateški planirajte rute i rasporede

  • Optimalne rute: Ovisno o težini vozila, duža, ravna ruta može zahtijevati manje goriva nego kraća, brdovita ruta. Također može biti korisno izbjegavati gust promet i loše ceste, budući da ti čimbenici također mogu povećati potrošnju goriva.
  • Koristite se digitalnim alatima i sustavima za upravljanje voznim parkom: Ti alati mogu vam pomoći u izradi rasporeda i planiranju ruta za cijele flote kako bi se spriječila nepotrebna potrošnja goriva.

         
         Saznajte više o tome kako sustav upravljanja voznim parkom može pomoći u uštedi goriva.


5. Potaknite i motivirajte svoje vozače da voze učinkovitije

  • Obuka vozača: Dobre tehnike vožnje kao što su prilagodba brzine, predviđanje, odabir stupnjeva prijenosa i upotreba tempomata, mogu značajno smanjiti potrošnju goriva kamiona. Programi obuke vozača mogu pomoći pojedinim vozačima da usavrše svoju tehniku.
  • Digitalni alati: Sustavi upravljanja voznim parkom i drugi digitalni alati mogu pomoći u praćenju potrošnje goriva u voznom parku i identificirati područja za poboljšanja. 
  • Nagrade i poticaji: Uključite cijeli tim u uštedu goriva poticanjem i priznavanjem štedljivog načina vožnje kroz interna natjecanja i postavljanje grupnih ciljeva.

Saznajte više o uštedi goriva

Ovo je način na koji tehnologija može pomoći u razvoju vozača i vožnje s ekonomičnom potrošnjom goriva te način za implementaciju najboljih inicijativa za poticanje vožnje s ekonomičnom potrošnjom goriva u cijeloj floti. Uz sve navedeno, postoji još mnogo toga što možete učiniti za smanjenje potrošnje goriva prilikom određivanja karakteristika svog novog kamiona. Ovdje saznajte više o poboljšanju učinkovitosti potrošnje goriva kamiona.