TRUCKS

Volvo Trucks
2022-05-17
4 min
Sigurnost
Author
Volvo Trucks

Od istraživanja nesreća do sigurnosnih značajki – tako je stvorena ideja o kameri suvozačevog kuta

Skretanje na stranu suvozača jedna je od najtežih prometnih situacija pri vožnji kamiona u gradskom području. Istraživanje nesreća kompanije Volvo Trucks pokazuje da se nesreća može dogoditi čak i kada je vozač pogledao i provjerio da nema biciklista ili pješaka. Anna Wrige Berling, direktorica za sigurnost prometa i proizvoda kompanije Volvo Trucks, govori nam kako su ta zapažanja dovela do razvoja kamere suvozačevog kuta.  



Nesreće na strani suvozača čine oko 20 % nesreća u kojima sudjeluju teški kamioni i ranjivi sudionici u prometu, što ih čini značajnim područjem problema. Činjenica da kamioni i biciklisti ili pješaci dijele istu traku i istovremeno dobivaju zeleno svjetlo dodaje složenost situaciji. Ograničena vidljivost iz kabine i pogrešno prilagođeni retrovizori također mogu biti čimbenici uključeni u ovu vrstu nesreće.

„Naše istraživanje potvrdilo je ono što smo mi i industrija već znali; ovom specifičnom tipu nesreće potrebno je posvetiti pažnju. No ono što čini način rada kompanije Volvo Trucks jedinstvenim je to što je naš tim za istraživanje nesreća uključen od samog početka. Podaci prikupljeni u našem istraživanju nesreća bili su temelj za razvoj sustava kamere suvozačevog kuta”, kaže Anna Wrige Bergling.

„Naš posao počinje s problemom. Kako bismo razumjeli sigurnosni problem, temeljito istražujemo prometne nesreće.”

Anna Wrige Berling direktorica je za sigurnost prometa i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Istraživanje je osnova smjernica za razvoj proizvoda

Tim za istraživanje nesreća kompanije Volvo Trucks zatim kategorizira scenarije u tipove nesreća stvarajući pregled toga kako nesreće izgledaju, kako se događaju i njihovih glavnih uzroka.
 

„Naša se kategorizacija usredotočuje na nesreće iz perspektive kamiona”, kaže ona. „Ovo je ključno za dobro razumijevanje statistike nesreća koje uključuje teške kamione. Istraživanje se koristi i interno, za određivanje prioriteta i jasnih smjernica u razvoju proizvoda kompanije Volvo Trucks, ali i izvan kompanije, za dijeljenje naših spoznaja o tome kako se može poboljšati sigurnost u prometu."
 

Prilikom fokusiranja na određenu prometnu situaciju istražuje se nekoliko pojedinosti. Primjerice, brzina pješaka, biciklista i kamiona te kut pod kojim se nesreća najčešće događa.

„Ti su nam čimbenici dali ideju o tome koje područje kamera suvozačevog kuta zapravo treba pokriti. Uski pogled možda neće pokazati biciklista koji vozi velikom brzinom”, kaže Anna.

Slika kamere pokriva kutove nekoliko retrovizora.

Volvo Trucks korak ispred donošenja zakona

Anna je uvjerena u to da kamera može pomoći vozačima u izbjegavanju značajnog broja nesreća. Iako vozači moraju biti vrlo pažljivi, gužva na prometnom raskrižju može na njih staviti preveliki pritisak i stoga utjecati na njihovu koncentraciju i pažnju.
 

„Slika kamere pokriva kutove nekoliko retrovizora – i više od toga. Što znači da vozač ima manje pogleda koje treba pratiti", kaže ona.
 

Novi nadolazeći zakonski zahtjev propisuje da do 2024. godine kamioni moraju biti opremljeni sustavima upozorenja sa senzorima za otkrivanje pješaka i biciklista. No postavljanje kamere suvozačevog kuta, koja se nalazi u kamionima Volvo Trucks od 2021. godine, nije potaknuto zakonskim zahtjevima.
 

„Čak i nakon usklađivanja sa zakonima o senzorima, temeljem naših istraživanja vidimo potrebu za komplementarnom opremom sa stvarnim pogledom na kritično područje", kaže Anna.
 

„Ponosni smo na naš rad u razvoju ove značajke: nadamo se da će ona spasiti živote i doprinijeti sigurnijim cestama. Jer prava sigurnost proizlazi iz stvarnog znanja.”

Nesreća pri skretanju s biciklistom

Najčešća nesreća između kamiona i biciklista u urbanoj sredini. Obično se događa kada kamion skreće prema suvozačevoj strani, a pješak ili biciklist kreće se ravno naprijed. Obično se javlja pri malim brzinama kamiona, oko 20 – 30 km/h, ali su posljedice često teške za pješaka ili biciklista. Najčešći uzroci:
 

  • Ograničena vidljivost iz kabine (na strani suvozača)
  • Nerazumijevanje između pješaka/biciklista i vozača kamiona
  • Stres, nedostatak pažnje ili ometanje (može biti i vozač i pješak/biciklist)
  • Biciklist pogrešno procjenjuje brzinu ili smjer vožnje kamiona


Saznajte više o istraživanju sigurnosti u kompaniji Volvo Trucks.