TRUCKS

Volvo Trucks
2022-05-19
4 min
Učinkovitost goriva
Author
Volvo Trucks

Volvo FH s funkcijom I-Save pobjeđuje na neovisnim testovima ekonomične potrošnje goriva

U dva odvojena testa koje su izvršili njemački časopisi za transport, kamion Volvo FH s funkcijom I-Save osvojio je prvo mjestu u kategoriji ekonomične potrošnje goriva. „Ovo zaista potvrđuje da se naš trud isplatio. A s našim novim nadogradnjama motora, kamion Volvo FH s funkcijom I-Save bit će još štedljiviji,” kaže Peter Franzén, voditelj proizvoda motora u kompaniji Volvo Trucks.


U testovima koje su vodili vodeći njemački stručni časopisi Trucker i Transport, Volvo FH 500 s funkcijom I-Save natjecao se s drugim europskim konkurentskim kamionima – i pokazao impresivne rezultate. Pobijedio je u oba testa ekonomičnosti potrošnje goriva, pokrivajući kombinaciju potrošnje dizelskog goriva i sredstva AdBlue.

Kamion Volvo pobijedio je svoje konkurente i po pitanju održavanja visoke prosječne brzine na ispitnim rutama dugih relacija. Osim toga, Volvo FH s funkcijom I-Save osvojio je najviše bodova u ukupnoj ocjeni vozila časopisa Trucker.


Volvo FH s funkcijom I-Save kombinira veliku brzinu s niskom potrošnjom goriva

„Ovi su testovi vrlo precizni i stvarno nam omogućuju da pokažemo za što smo sposobni. Naši inženjeri uspjeli su spojiti veliku brzinu s vrlo niskom potrošnjom goriva, što je fantastično postignuće. U vremenima rastućih cijena goriva, učinkovitost goriva važnija je nego ikad”, kaže Peter Franzén,

Volvo FH s funkcijom I-Save proizvodi se od 2019. Njegov je koncept poboljšati uštedu goriva što je više moguće kombinacijom pogonske linije, softvera i aerodinamike vozila. Od lansiranja tog modela dodane su i poboljšane mnoge nove značajke.

Peter Franzén, voditelj proizvodnog programa za motore kompanije Volvo Trucks.

 

Kamion Volvo u ovim testovima uključivao je nekoliko nedavnih ažuriranja aerodinamičkog dizajna za poboljšanje protoka zraka, kao što su, primjerice, manji razmaci na prednjem dijelu kabine i duži produžetak vrata kabine. Kako bi se osigurala maksimalna ušteda goriva, kamion uvijek kreće u Eco načinu rada. „Postoje mnoge male dorade koje zajedno omogućuju ove dobre rezultate ispitivanja. Vrlo je impresivno i to da smo pobijedili na testovima iako kamion nije bio opremljen novim motorom. Najnovija ažuriranja još će više smanjiti potrošnju goriva. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti rezultate u nadolazećim testovima za novinare”, kaže Peter Franzén.

Niska potrošnja sredstva AdBlue

Motor Turbo Compound srce je sustava I-Save. Uz najnovija ažuriranja lansirana ove godine, dorađen je i proces izgaranja goriva, smanjeno je trenje u motoru i poboljšan je sustav ulja. Osim toga, motor ima novu pumpu za upravljanje koja štedi energiju i poboljšani zračni kompresor koji štede gorivo učinkovitijim povećanjem tlaka zraka.

Novi pametni softver I-Torque povećava energetsku učinkovitost analizom topografskih podataka iz sustava I-See i prilagođavanjem vožnje stvarnoj ruti.
„Naši inženjeri razmotrili su sve detalje kako bi motor učinili još učinkovitijim”. Ažurirali naš automatski mjenjač I-Shift. Brži odziv doprinosi boljem iskustvu vožnje i poboljšanoj ekonomičnosti goriva", kaže Peter Franzén.

S nedavno lansiranim poboljšanjima, funkcija I-Save kumulativno može dodati do 13 % poboljšanja u potrošnji goriva – u usporedbi s razinama potrošnje u vrijeme kada je funkcija prvi put predstavljena.

Još jedna prednost kamiona Volvo FH s funkcijom I-Save je niska potrošnja sredstva AdBlue koje, kao i gorivo, postaje sve skuplje.

„Ekonomična potrošnja goriva ključna je za prijevoznike, a mi ćemo dati sve od sebe kako bismo pronašli daljnja poboljšanja. Vrlo sam ponosan što možemo ponuditi proizvod koji može pomoći povećati profitabilnost našim klijentima uz istovremeno smanjenje utjecaja na okoliš i emisije CO2,” kaže Peter Franzén.

Test magazina Trucker u kratkim crtama

Ukupna duljina ispitne staze: 340 km na dugim rutama sjeverno od Münchena, Njemačka

Kombinirane bruto težine: 40 tona

Specifikacije kamiona Volvo: Lagana šasija, Globetrotter XL

Rezultati: Volvo FH 500 s funkcijom I-Save imao je najbolju ekonomičnost potrošnje goriva. Također je postigao i najveću prosječnu brzinu i osvojio najviše bodova u ukupnoj ocjeni.

Test magazina Transport u kratkim crtama

Ukupna duljina ispitne staze: 93 km na dugim rutama oko Münchena, Njemačka

Kombinirane bruto težine: 40 tona

Specifikacije kamiona Volvo: Lagana šasija, Globetrotter XL

Rezultati: Volvo FH 500 s funkcijom I-Save imao je najbolju potrošnju goriva i najveću

prosječnu brzinu.

Želite li saznati više o tome kako uštedjeti gorivo? Kliknite na poveznicu u nastavku!

Kako poboljšati učinkovitost potrošnje goriva