TRUCKS

Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FH - kamion sljedeće generacije razvijen imajući na umu vozača

Volvo Trucks predstavio je novi Volvo FH koji ima iznova osmišljenu kabinu, inovativne sigurnosne značajke i radno okruženje usmjereno na vozača. Ključni cilj novog dizajna je vozaču pružiti produktivniji, sigurniji i udobniji život na cesti.
08A3977 FH 4x2, poluprikolica, prijevoz na velike udaljenosti na cesti
Korištenjem različitih konfiguracija pogonskog sklopa i šasije, novi Volvo FH može se prilagoditi širokom rasponu primjena i omogućiti značajne uštede goriva i CO2.

"Volvo FH serija omiljena je među vozačima kamiona kroz dugi niz godina, posebice onima koji dobar dio svog života provode na putu", kaže Roger Alm, predsjednik tvrtke Volvo Trucks. "S novim kamionom Volvo FH nastavljamo s jasnim fokusom na dizajniranju kamiona i pružanju usluga koje mogu pomoći vozačima da odrade vrhunski posao."

Usredotočenost na vozača pomaže privući kvalificirane profesionalce
Usredotočenost na vozače temelji se na značajnom utjecaju koje imaju na rezultate prijevoznika, u smislu produktivnosti, učinkovitosti i kvalitetne usluge za naše korisnike. "Dobar vozač može dati veliki doprinos profitabilnosti naših kupaca", nastavlja Roger Alm. "A širom svijeta primjećujemo kroničan nedostatak kvalificiranih vozača. Predstavljanjem ovog novog kamiona koji daje prioritet produktivnosti i udobnosti za profesionalnog vozača napravili smo važan korak naprijed u pomaganju našim kupcima da privuku i zadrže najbolje vozače."

Interijer vozačima pruža vrhunsko radno okruženje
Pažnja posvećena vozačima najočitija je u moderniziranom unutarnjem radnom okruženju. Okosnica radnog prostora je modernizirana instrumentna ploča s potpuno digitalnim 12-inčnim zaslonom visoke rezolucije i uključuje fiksni držač za čaše i otvoreni prostor za odlaganje s osvjetljenjem kontroliranim senzorom pokreta. Zaslon kombiniranog instrumenta omogućuje vozaču da odabere između četiri različita prikaza zaslona, ovisno o situaciji u vožnji i informacijama za koje žele da budu prikazane.

Opcijski 9-inčni bočni prikaz može pružiti infotainment, pomoć pri navigaciji, transportne informacije i nadzor putem kamera. Zaslon kojeg je lako dosegnuti vozaču omogućuje interakciju na brojne načine: intuitivno postavljenim gumbima na volanu, glasovnim upravljanjem ili izravno putem dodirnog zaslona i upravljačke ploče zaslona.

"Jednostavan pristup raznim informacijama povećava vozačevu sposobnost da svoj posao obavlja učinkovitije, sigurnije i udobnije", kaže Carin Larsson, glavna dizajnerica za korisničko iskustvo i razvoj sučelja između čovjeka i stroja (Human Machine Interaction) za Volvo Trucks. "Prikaz informacija značajno se poboljšao s novim zaslonima. Zahtjevne interakcije sada su koncentrirane na bočnom prikazu koji je smješten nadomak vozačevog sjedala. Zbog toga se ometanje svodi na najmanju mjeru jer su ključne informacije za vožnju jasno prikazane na jednostavnom i lako vidljivom zaslonu instrumenta."

I zaslon kombiniranog instrumenta i bočni prikaz rade na brojnim jezicima.

Kretanje unutar kabine lakše je nego ikad s novim tanjom, ergonomski dizajniranom I-Shift ručicom mjenjača. Za vozače koji trebaju mnogo veći kapacitet akumulatora dostupan je pametni sustav s dvostrukim akumulatorom koji osigurava da uvijek imate rezervu energije za pokretanje motora. Tu je i širok raspon mogućnosti prilagodbe s novim tkaninama i bojama.

Sofisticirani dizajn i pametne tehnologije
Odvažan novi izgled vanjštine odlikuju potpisu prednja svjetla u obliku slova V koja su sada pomaknuta prema van kako bi se poravnala s karakterističnom linijom vrata kabine. Pokazivači smjera također su premješteni na vrata, što kamionu daje poboljšanu aerodinamiku i samouvjereniji izgled. Ploča brisača izgleda čišće i vitkije, dok veći metalni znak čini novi Volvo FH lako prepoznatljivim čak i iz daljine.

"Nova generacija kamiona Volvo FH kombinira najuspješnije elemente iz prethodne FH serije s pametnim tehnologijama i funkcionalnim dizajnom usmjerenim na ljude", nastavlja Carin Larsson. "Rezultat je inteligentan i sofisticiran kamion koji vozaču pomaže postići izvanredne performanse u bilo kojim uvjetima."

Sigurnosna značajka prvi puta uvedena u gospodarskoj grani: Prilagodljiva duga prednja svjetla
Novi Volvo FH prvi je teški kamion na svijetu s prilagodljivim dugim svjetlima. Sustav poboljšava sigurnost za sve sudionike u prometu automatskim onemogućavanjem odabranih segmenata LED dugih svjetala kada se kamion približi nadolazećem prometu ili drugom vozilu odostraga. Dugo svjetlo se podešava kada kamera i radar otkriju druga vozila ili kada kamera otkrije promjene u količini svjetlosti oko kamiona.

Daljnje značajke za poboljšanje sigurnosti na kamionu Volvo FH uključuju regulaciju brzine nizbrdo koja postavlja maksimalnu brzinu kako bi se spriječilo neželjeno ubrzanje prilikom vožnje nizbrdo, te prilagodljivu regulaciju brzine (ACC) koja radi pri svim brzinama, čak i do nula km/h.

Elektronički upravljani kočni sustav (EBS), koji je preduvjet za sigurnosne karakteristike poput upozorenja na sudar sa sigurnosnom kočnicom i elektroničkog sustava za kočenje (EBS), sada je dio osnovne opreme novog kamiona. Volvo dinamičko upravljanje, uz sigurnosne sustave pomoć za držanje trake i pomoć za držanje stabilnosti, dostupno je i kao opcija.

Sigurnost na novom kamionu Volvo FH-u dodatno je poboljšana sustavom prepoznavanja prometnih znakova koji može prepoznati prometne znakove poput ograničenja pretjecanja, vrste ceste i ograničenja brzine.

Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem kamere suvozačevog kuta koja pruža dodatni pogled na bočnu stranu kamiona na bočnom prikazu.

Poboljšana ekonomičnost potrošnje goriva i produktivnost
Korištenjem različitih konfiguracija pogonskog sustava i šasije novi Volvo FH može se prilagoditi širokom rasponu primjena i omogućiti značajne uštede goriva i CO2. Primjerice, u djelatnosti prijevoza na velike udaljenosti novi Volvo FH s funkcijom I-Save za Euro 6 kombinira novi D13TC motor s paketom značajki i može uštedjeti do 7 %* goriva. Poboljšane su i Euro 3 i 5 verzije sa značajkama poput Volvo pomoći okretnom momentu.

Na mnogim je tržištima Volvo FH dostupan s plinskim LNG motorom usklađenim s Euro 6 normom koji nudi ekonomičnost potrošnje goriva i performanse usporedive s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima, no s daleko slabijim klimatskim utjecajem. Motor na plin može biti pokretan bioplinom, što smanjuje emisije CO2 za do 100 posto ili prirodni plin koji smanjuje emisije CO2 za do 20 posto u usporedbi s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima. To se odnosi na emisije vozila tijekom uporabe, poznate pod nazivom „tank to wheel” (od spremnika do kotača).

Novi Volvo FH nudi i I-Shift mjenjač s dvostrukom spojkom koji omogućava promjenu stupnja prijenosa bez prekida napajanja. Mjenjač s dvostrukom spojkom posebno je koristan tijekom zahtjevnih zadataka, poput prijevoza tekuće robe, pošto smanjuje kretanje tereta tijekom promjene stupnjeva prijenosa.

Produktivnost, još jedan važan prioritet kupca, dodatno je optimizirana na kamionu Volvo FH zahvaljujući kapacitetu za povećano opterećenje prednje osovine, kao i pratećih osovina iza i ispred pogonske s poboljšanim kutovima skretanja kako bi se smanjilo trošenje guma i poboljšalo manevriranje. Kamion je dostupan i s podizanjem tandemske osovine, što omogućava deaktiviranje i podizanje stražnje osovine kada kamion nije opterećen, smanjujući potrošnju goriva.

Novi servisni ugovor pomaže kupcima poboljšati svoj novčani tok
Brz razvoj povezanih usluga pruža prijevoznicima potpuno nove načine povećanja mobilnosti i optimizacije korištenja vozila.

Volvo Trucks predstavlja ugovor Volvo Flexi-Gold Contract koji nudi istu pokrivenost i mobilnost kao i ugovor Volvo Gold Contract, uz istu predvidivu cijenu, ali s puno većom fleksibilnošću za prilagođavanje poslovnim potrebama. Mjesečne naknade variraju, zahvaljujući rasponu fleksibilnosti od 40 % za procijenjenu godišnju kilometražu. To prijevoznicima pruža veću fleksibilnost kako bi svoje aktivnosti prilagodili sezonskim promjenama i promjenjivoj potražnji.

"Mnoge prijevozničke tvrtke izražavaju potrebu za većom fleksibilnošću kada je riječ o servisnim ugovorima. Sada imamo tehnologiju koja omogućuje dinamična i povezana rješenja poput ovog”, kaže Thomas Niemeijer, voditelj poslovnog razvoja, servisni ugovori, Volvo Trucks.

Servisni ugovor Volvo Flexi-Gold Contract dostupan je na odabranim tržištima i postupno će se u bližoj budućnosti uvoditi na nova tržišta.

Činjenice o novom kamionu Volvo FH

  • Kabine: Niska spavaća kabina, spavaća kabina, kabina Globetrotter, Globetrotter XL i Globetrotter XXL. Paketi vanjske i unutrašnje opreme za individualan dizajn.
  • Motori: Dizelski motori dostupni su s različitim standardima emisija. Volvo FH je također dostupan s Euro 6, Step D plinskim LNG motorom na odabranim tržištima.
  • Volvo FH s funkcijom I-Save za Euro 6 dostupan je na odabranim tržištima.
  • Sustav za promjenu stupnjeva prijenosa: I-Shift / I-Shift dvostruka spojka sa softverskim paketima za različita područja primjene.

* Tvrdnja o poboljšanju potrošnje goriva izračunava se uspoređivanjem troškova dizela i AdBluea za D13TC Euro 6 D motor s paketom za uštedu goriva kod prijevoza na velike udaljenosti (I-Save) do D13 eSCR Euro 6 D motora bez paketa za uštedu goriva kod prijevoza na velike udaljenosti. Stvarna potrošnja goriva ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su vozačko iskustvo, uporaba tempomata, specifikacije vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, održavanje vozila i vremenski uvjeti.

POVEZNICA na film
POVEZNICA do slika visoke razlučivosti
LINK do drugih objavljivanja proizvoda; Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.