TRUCKS

Volvo Trucks predstavlja budućnost građevinskih kamiona s najrobusnijim modelom Volvo FMX

Volvo Trucks lansirao je novi Volvo FMX s potpuno novom kabinom, povećanim nosivošću i inovativnim sigurnosnim značajkama. S povećanim opterećenjem prednje osovine do 20 tona i podmetačem sustavom stražnjih kotača sposobnim podnijeti do 38 tona, novi Volvo FMX izgrađen je za najteže uvjete i najzahtjevnije zadatke.
Novi Volvo FMX

"Naši kupci iz građevinske industrije suočavaju se sa sve većim zahtjevima za poboljšanjem na područjima kao što su održivost, troškovna učinkovitost, sigurnost i produktivnost", kaže Roger Alm, predsjednik tvrtke Volvo Trucks. "Predstavljanjem novog kamiona Volvo FMX dokazujemo našu opredijeljenost za pružanje podrške tim kupcima stvaranjem robusnih kamiona i inovativnih usluga kako bi se omogućilo da njihovo poslovanje bude sigurnije i profitabilnije."

Potpuno nova kabina s robusnom vanjštinom
Novi Volvo FMX izgrađen je na potpuno novoj platformi kabine, temeljenoj na dugogodišnjem i uspješnom iskustvu tvrtke Volvo u isporuci robusnih i funkcionalnih građevinskih kamiona.

"Novi Volvo FMX dizajniran je tako da daje vrhunsku kombinaciju okretnosti i izdržljivosti", objašnjava Ismail Ovacik, glavni dizajner vanjskih komponenti za Volvo Trucks. "Potpuno nova kabina uključuje prednji dio s lako zamjenjivim čvrstim dijelovima, štitnicima za prednja svjetla i novim LED prednjim svjetlima u obliku slova V. Da bismo vozačima olakšali ulazak ili izlazak, dizajnirali smo nove protuklizne stepenice."

Dodan fokus na vozača
Novi Volvo FMX dolazi s povećanim prostorom u dnevnoj kabini i prostorom za odlaganje veličine do 800 litara. Vozači također dobivaju poboljšanu vidljivost zahvaljujući spuštenoj liniji vrata i novim retrovizorima. Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem kamere na suvozačevoj strani koja pruža dodatni pogled na bočnu stranu kamiona.

Unutrašnjost karakterizira nova instrumentna ploča s više prostora za odlaganje, novim bojama i modernim kombiniranim instrumentom. Sadrži dinamički 12-inčni zaslon instrumenta visoke rezolucije s intuitivnim korisničkim sučeljem koje vozaču omogućava da odmah vidi relevantne informacije i odabere između četiri različita prikaza na zaslonu, ovisno o situaciji u vožnji. Zaslon kombiniranog instrumenta spreman je za buduća ažuriranja i povezane usluge.

Opcijski 9-inčni bočni prikaz pruža infotainment, podršku za navigaciju, transportne informacije i nadzor putem kamera. Zaslon kojeg je lako dosegnuti vozaču omogućuje interakciju na brojne načine: intuitivno postavljenim gumbima na volanu, glasovnim upravljanjem ili izravno putem dodirnog zaslona i upravljačke ploče zaslona.

I zaslon kombiniranog instrumenta i bočni prikaz rade na brojnim jezicima.

Novi FMX također je opremljen novom pločom kontrole proklizavanja koja vozaču pomaže lako i brzo rješavanje potencijalno opasnih situacija, na cesti i izvan nje. Vozač može dobiti više vuče jednostavnim uključivanjem blokada diferencijala okretanjem gumba, istodobno pregledavajući statusa trakcije na zaslonu kombiniranog instrumenta.

Novim volanom s mogućnošću podešavanja stupa vozaču je omogućen ergonomičniji položaj za vožnju.

Dnevni prostor s više prostora za odlaganje i većom udobnošću
Nova spavaća kabina na novom kamionu Volvo FMX dolazi s poboljšanim mogućnostima odlaganja, uključujući veliki odjeljak za odlaganje ispod podignutog kreveta i gornji stražnji pretinac s LED panelima u odjeljcima. Udobnost u kabini dodatno je poboljšana poboljšanom izolacijom koja pomaže u zaštiti od hladnoće, topline i buke. Prelazak sa sjedala na krevet jednostavniji je nego ikad zahvaljujući užoj, ergonomski oblikovanoj ručici mjenjača I-Shift.

GCW do 150 tona povećava produktivnost
Novi Volvo FMX sadrži najteži dodatak ponudi šasija Volva, sustav stražnjih kotača koji može podnijeti do 38 tona, a koji omogućava bruto kombiniranu težinu (GCW) do 150 tona. Osim toga, moderniziran je prednji zračni ovjes koji omogućuje opterećenja prednjih osovina do 10 tona, odnosno 20 tona za dvostruke prednje osovine. Za kamione s upravljanom pratećom osovinom iza ili ispred pogonske povećali su se kutovi skretanja, što je rezultiralo boljom upravljivošću i smanjenim trošenjem guma. Sva ta poboljšanja doprinose većoj produktivnosti i troškovnoj učinkovitosti za građevinske prijevozne zadatke.

Sigurnosne značajke koje pomažu u izbjegavanju nezgoda
Novi Volvo FMX dolazi s prilagodljivom regulacijom brzine (ACC) koja sada radi pri svim brzinama do nule km/h. Daljnje značajke poboljšanja sigurnosti na kamionu Volvo FMX uključuju regulaciju brzine nizbrdo koja postavlja maksimalnu brzinu kako bi se spriječilo neželjeno ubrzanje prilikom vožnje nizbrdo. Elektronički upravljani kočni sustav (EBS) koji je preduvjet za sigurnosne karakteristike poput upozorenja na sudar sa sigurnosnom kočnicom i elektroničkog sustava za kočenje (EBS) sada je dio osnovne opreme novog kamiona. Volvo dinamičko upravljanje, uz sigurnosne sustave pomoć za držanje trake i pomoć za držanje stabilnosti, dostupno je i kao opcija.

Novi sustav prepoznavanja prometnih znakova povećava sigurnost na kamionu Volvo FMX prikazujući prometne znakove poput ograničenja brzine, ograničenja pretjecanja i vrste ceste na zaslonu kombiniranog instrumenta.

Za osobito teške primjene kao što je rudarstvo Volvo FMX dolazi s opcionalnim čeličnim krovnim prozorom s ručkom za izlaz u nuždi koja uklanja čitav prozor.

Robustan i cjelovit paket
Dizajnirajući robustan novi građevinski kamion FMX koji može prevoziti više tona i lakše manevrirati, istovremeno pružajući sigurnost i udobnost vozaču, Volvo Trucks može pomoći povećati produktivnost i profitabilnost u građevinskoj industriji.

Novi servisni ugovor pomaže kupcima poboljšati svoj novčani tok
Brz razvoj povezanih usluga pruža prijevoznicima potpuno nove načine povećanja mobilnosti i optimizacije korištenja vozila.

Volvo Trucks predstavlja ugovor Volvo Flexi-Gold Contract koji nudi istu pokrivenost i mobilnost kao i ugovor Volvo Gold Contract, uz istu predvidivu cijenu, ali s puno većom fleksibilnošću za prilagođavanje poslovnim potrebama. Mjesečne naknade variraju, zahvaljujući rasponu fleksibilnosti od 40 % za procijenjenu godišnju kilometražu. To prijevoznicima pruža veću fleksibilnost kako bi svoje aktivnosti prilagodili sezonskim promjenama i promjenjivoj potražnji.

"Mnoge prijevozničke tvrtke izražavaju potrebu za većom fleksibilnošću kada je riječ o servisnim ugovorima. Sada imamo tehnologiju koja omogućuje dinamična i povezana rješenja poput ovog”, kaže Thomas Niemeijer, voditelj poslovnog razvoja, servisni ugovori, Volvo Trucks.

Servisni ugovor Volvo Flexi-Gold Contract dostupan je na odabranim tržištima i postupno će se u bližoj budućnosti uvoditi na nova tržišta.

Činjenice o novom kamionu Volvo FMX

  • Kabine: Dnevna kabina, niska dnevna kabina, niska spavaća kabina, spavaća kabina, kabina Globetrotter, dvostruka kabina. Paketi vanjske i unutrašnje opreme za individualan dizajn.
  • Novi volan s opcijom podesivog stupa volana za još više ergonomskim položajem u vožnji.
  • Motori: Dizelski motori dostupni su s različitim standardima emisije.
  • Sustav za promjenu stupnjeva prijenosa: I-Shift i I-Shift sa sporim stupnjem prijenosa sa softverskim paketima za različita područja primjene.
  • Svjetla: Halogena ili LED prednja svjetla.

POVEZNICA na film
POVEZNICA do slika visoke razlučivosti
LINK do drugih objavljivanja proizvoda; Volvo FH, Volvo FH16 i Volvo FMX

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.