TRUCKS

Volvo Trucks predstavlja novu generaciju teških kamiona konstruiranih s fokusom na vozača

Volvo Trucks predstavlja četiri nova kamiona s velikim naglaskom na okruženje vozača, sigurnost i produktivnost. „Zaista smo ponosni na ovu veliku investicijsku za budućnost. Naš je cilj biti najbolji poslovni partner naših kupaca, čineći ih još konkurentnijima i pomoći im da privuku najbolje vozače na sve žešćem tržištu ", kaže Roger Alm, predsjednik Volvo Trucks. Četiri teška kamiona: Volvo FH, FH16, FM i FMX predstavljaju oko dvije trećine isporuka tvrtke Volvo Trucks.
R2A8182 Nova paleta teških kamiona tvrtke Volvo Trucks
Volvo Trucks predstavlja četiri nova teška kamiona s velikim naglaskom na okruženje vozača, sigurnost i produktivnost.

Očekivana rastuća potražnja za prijevozom vrši pritisak na dostupnost iskusnih vozača širom svijeta. Na primjer, u Europi procjene pokazuju da je oko 20 posto svih radnih mjesta vozača upražnjeno. Kako bi kupcima pomogli pri zapošljavanju i zadržavanju najboljih vozača, tvrtka Volvo Trucks snažno se usredotočila na razvoj novih kamiona kako bi ih učinila sigurnijim, učinkovitijim i atraktivnijim radnim alatima za kvalificirane vozače.

"Vozači koji sigurno i učinkovito upravljaju svojim kamionom neprocjenjivi su za svaku prijevozničku tvrtku. Odgovorno ponašanje u vožnji može pomoći u smanjenju emisija CO2 i troškova goriva, kao i pomoći u smanjenju rizika od nezgoda, ozljeda i neplaniranih zastoja. Naši novi kamioni pomoći će vozačima raditi još sigurnije i produktivnije, a našim kupcima pružit će snažnije argumente kada se natječu za privlačenje najboljih vozača“, nastavlja Roger Alm.  

Različiti modeli kamiona u ponudi tvrtke Volvo Trucks dostupni su s više različitih modela kabina i mogu se optimizirati za širok raspon primjena. Kod kamiona za prijevoz na velike udaljenosti kabina je često vozačev drugi dom. Kod regionalnog prijevoza često služi kao mobilni ured, dok su u građevinarstvu kamioni robusni, praktični radni alati. Stoga su vidljivost, udobnost, ergonomija, razina buke, upravljivost i sigurnost bile ključne žarišne točke prilikom razvoja svih novih modela kamiona. Vanjski dizajn kamiona također je moderniziran kako bi odražavao svojstva novih kamiona i stvorio atraktivan cjelokupan dizajn.

Nova kabina koja nudi više prostora i poboljšanu vidljivost - Volvo FM i Volvo FMX
Novi Volvo FM i Volvo FMX imaju potpuno novu kabinu, kao i mnoge iste funkcije zaslona kombiniranog instrumenta kao i veći Volvo modeli. Njihova unutarnja zapremina povećana je za jedan kubični metar, pružajući bolji komfor i više radnog prostora. Vidljivost je sada još bolja zbog većih prozora, spuštene linije vrata i novih retrovizora.

Volan je opremljen funkcijom podesivog stupa koja omogućava da se položaj u vožnji u većoj mjeri individualno prilagodi. Donji krevet u spavaćoj kabini postavljen je više nego ranije, a što pruža veću udobnost i stvara dodatni prostor za odlaganje ispod. Dnevna kabina ima novi pretinac za odlaganje od 40 litara s unutarnjom rasvjetom na stražnjoj strani kabine. Udobnost u kabini dodatno je poboljšana ojačanom izolacijom koja pomaže u zaštiti od hladnoće, topline i buke, dok senzorski kontrolirana klimatizacijska jedinica s filtrom s aktivnim ugljenom promiče dobru kvalitetu zraka u svim uvjetima.

Svi modeli opremljeni su novim sučeljem za vozače
Vozačevo područje sada ima potpuno novo sučelje za informiranje i komunikaciju, a koje ima za cilj olakšati pregled i upravljanje različitim funkcijama, stvarajući manje stresa i ometanja. Zaslon kombiniranog instrumenta u potpunosti je digitalan, s 12-inčnim zaslonom koji vozaču olakšava odabir potrebnih informacija u bilo kojem trenutku. Na dohvat ruke vozača dostupan je dodatni 9-inčni bočni prikaz za infotainment, podršku za navigaciju, transportne informacije i nadzor putem kamera. Funkcijama se može upravljati pomoću gumba na volanu, glasovnim upravljanjem ili putem dodirnog zaslona i upravljačke ploče zaslona.

Poboljšani sigurnosni sustavi za pomoć u izbjegavanju nezgoda
Sigurnost je dodatno poboljšana funkcijama poput prilagodljivih dugih svjetala u kamionima Volvo FH i Volvo FH16, rješenje koje je Volvo Trucks predstavio kao prvi među proizvođačima kamiona. Sustav poboljšava sigurnost za sve sudionike u prometu automatskim onemogućavanjem odabranih segmenata LED dugih svjetala kada se kamion približi nadolazećem prometu ili drugom vozilu odostraga.

Vožnju olakšava i poboljšani prilagodljiva regulacija brzine (ACC) za brzine do 0 km/h i regulacija brzine nizbrdo koja automatski aktivira kočnice kotača kada je potrebna dodatna sila kočenja za održavanje konstantne brzine nizbrdo. Elektronički upravljani kočni sustav (EBS), koji je preduvjet za sigurnosne karakteristike poput upozorenja na sudar sa sigurnosnom kočnicom i elektroničkog sustava za kočenje (EBS), sada je dio osnovne opreme novog kamiona. Volvo dinamičko upravljanje, uz sigurnosne sustave pomoć za držanje trake i pomoć za držanje stabilnosti, dostupno je i kao opcija. Sustav prepoznavanja cestovnih znakova otkriva prometne znakove na cestama, poput ograničenja pretjecanja, vrste ceste i ograničenja brzine te ih prikazuje na zaslonu kombiniranog instrumenta.

Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem kamere suvozačevog kuta koja pruža dodatni pogled na bočnu stranu kamiona na bočnom prikazu.

Učinkoviti motori i alternativni pogonski sklopovi
I okoliš i ekonomija važni su čimbenici za prijevozničke tvrtke. Kako neće postojati jedinstveni izvor energije koji će riješiti sve probleme vezane uz klimatske promjene, a pošto će različiti prijevoznički segmenti i zadaci zahtijevati razna rješenja, nekoliko će vrsta pogonskih sklopova nastaviti paralelno postojati u doglednoj budućnosti.

Na mnogim su tržištima Volvo FH i Volvo FM dostupni s plinskim LNG motorom usklađenim s Euro 6 normom koji nudi ekonomičnost potrošnje goriva i performanse usporedive s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima, no s daleko slabijim klimatskim utjecajem. Motor na plin može biti pokretan bioplinom, što smanjuje emisije CO2 za do 100 posto ili prirodni plin koji smanjuje emisije CO2 za do 20 posto u usporedbi s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima. To se odnosi na emisije vozila tijekom uporabe, poznate pod nazivom „tank to wheel” (od spremnika do kotača).

Novi Volvo FH može se prilagoditi i s novim učinkovitim Euro 6 dizelskim motorom koji je uključen u I-Save paket koji omogućuje značajnu uštedu goriva i CO2. Primjerice, u djelatnosti prijevoza na velike udaljenosti novi Volvo FH s funkcijom I-Save kombinira novi D13TC motor s paketom značajki i može uštedjeti do 7 %* goriva. Poboljšane su i Euro 3 i 5 verzije sa značajkama poput Volvo pomoći okretnom momentu.

* Tvrdnja o poboljšanju potrošnje goriva izračunava se uspoređivanjem troškova dizela i AdBluea za D13TC Euro 6 D motor s paketom za uštedu goriva kod prijevoza na velike udaljenosti (I-Save) do D13 eSCR Euro 6 D motora bez paketa za uštedu goriva kod prijevoza na velike udaljenosti. Stvarna potrošnja goriva ovisi o mnogim čimbenicima kao što su vozačko iskustvo, uporaba tempomata, specifikacije vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, održavanje vozila i vremenski uvjeti.

POVEZNICA na film iz ponude
POVEZNICA do slika visoke razlučivosti
POVEZNICA do drugih objavljivanja proizvoda; Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.