TRUCKS

Kako dobra strategija punjenja može povećati doseg električnog kamiona

| 3 min
Električni kamioni otvaraju nove mogućnosti za nisku razinu buke i nultu stopu ispušnih plinova. Dobro planiranje ruta, vremena vožnje i mogućnosti punjenja održava visoku produktivnost.
Ručno punjenje kamiona.
Uz dobro planiranje električni kamion može imati istu produktivnost kao i konvencionalni kamion.

Kad planirate rutu, ključno je znati koliko vam je energije potrebno, kao i kada i gdje možete napuniti vozilo. No s pravom strategijom punjenja vaše električno vozilo može imati jednaku produktivnost kao i konvencionalni kamion.

Gdje trenutno možete napuniti električni kamion?

U početku će se većina električnih kamiona morati puniti preko noći u matičnoj bazi. Korištenjem ugrađenog AC punjača (43 kW, izmjenična struja) trebat će oko deset sati da se akumulator napuni do kraja od potpuno ispražnjenog stanja. Korištenjem DC punjača (maks. 250 kW, istosmjerna struja) punjenje se može skratiti na samo dva sata. Ako se koristi punjenje pri visokom naponu, to će najvjerojatnije biti kroz kraća razdoblja kako bi se osiguralo da dobijete dovoljno energije za dovršetak prijevoznog zadatka.

Stoga su najlakše rute za električna vozila one koje nemaju velike zahtjeve za energijom ili ne zahtijevaju prelazak velikih udaljenosti.

„Na primjer, ako koristite vozila za sakupljanje otpada koja rade samo nekoliko sati dnevno pri malim brzinama, tada je punjenje preko noći vjerojatno dovoljno“, rekao je Henrik Engdahl, voditelj Poslovnog razvoja, Volvo Trucks. „Ali ako se bavite regionalnim transportom koji zahtijeva prelazak većih udaljenosti, možda ćete morati pronaći mogućnosti punjenja uzduž svoje rute.“

Na primjer, ako kamion redovito putuje između dva određena terminala na udaljenosti manjoj od 300 km, stanica za punjenje na svakom terminalu bi trebala biti dovoljna da omogući 24/7 rad električnih vozila. DHL trenutno testira vozila u sličnim okolnostima. Druga mogućnost za povećanje dosega električnog kamiona kombiniranje je AC i DC punjenja. Na primjer, korištenjem AC punjenja preko noći i DC punjenja usred dana tijekom vozačeve pauze, električni kamion mogao bi prijeći veće udaljenosti.  

Veće mreže za punjenje omogućuju više prilika za punjenje

Ulaganja u javnu infrastrukturu za punjenje iz javnog i iz privatnog sektora se povećavaju INFRASTRUKTURA ZA PUNJENJE. U nadolazećim godinama vidjet ćemo više stanica za punjenje dostupnih vozačima kamiona. Također ćemo vidjeti više punjača instaliranih na područjima gdje kamioni često stoje, na primjer, na utovarnim rampama i stajalištima za kamione. U srpnju 2021. grupa Volvo najavila je da namjerava biti dio zajedničkog pothvata čiji je cilj instalirati i upravljati s najmanje 1700 točaka za punjenje u roku od pet godina.

„Dopunjavanje je izvrsno rješenje za povećanje dosega električnog kamiona tamo gdje se vozilo ionako mora zaustaviti, radi utovara, istovara, odmora vozača i tako dalje, jer tako ne ugrožavate produktivnost ili mobilnost”, rekao je Henrik.

U nadolazećim godinama, kako se tehnologija za brže punjenje nastavlja poboljšavati, a stanice za punjenje postaju sve uobičajenije, uključivanje mogućnosti punjenja u planiranje ruta bit će lakše.

Ovo se odnosi na drugi tekst na kojem trenutno radimo za Knowledge Content s Magnusom Brobackom.

Vezani članci